Volledig scherm
© anp

Vrouw die containerbaby vond geëerd met boom

De vindster van de Amsterdamse 'containerbaby' is vandaag geëerd met een Boom van Verdienste. Tresja is de vrouw die de baby hoorde huilen toen ze een container passeerde in de nachtelijke uurtjes. Dankzij haar kon een reddingsactie worden gestart voor het meisje.

Positieve herinnering
Met het planten van de Boom van Verdienste wil het Amsterdamse stadsdeel Nieuw West laten zien dat de vondst ook een positieve herinnering kan krijgen. De boom is vandaag, in bijzijn van Tresja, gepland in het Sloterpark bij alle andere kersenbomen die eerder zijn gepland als symbool van waardering aan de Laan van Verdienste. Hulpverleners die bij de reddingsactie waren, bestuurscommissievoorzitter Achmed Baâdoud en buurtbewoners waren ook bij het planten. 

Vondst
Tresja kwam die bewuste zaterdagavond uit haar werk in de horeca en was op weg naar haar huis in Nieuw West. Toen ze haar fiets wegzette, hoorde ze gehuil vanuit een container. Tresja belde 112 en bleef waken bij de container. ,,Ik trok de klep van de container omhoog om te luisteren." Het gehuil stopte, maar Tresja hoorde nog wel een zacht gehijg van beneden komen. Uiteindelijk is de baby door hulpverleners uit de container gered. De ouders van het pasgeboren kindje zijn nog niet achterhaald. Het meisje heeft enkele opvallende kenmerken en ook van haar kleding zijn foto's openbaar gemaakt.

Een jonge vader uit Deventer was zo geraakt door het verhaal dat hij een inzamelingsactie startte voor het meisje.