Vuurwerk afsteken deze jaarwisseling toch niet alleen in speciale zones

Tijdens komende jaarwisseling mag er toch nog vuurwerk op de meeste plaatsen in Amsterdam worden afgestoken, in plaats van alleen binnen speciaal daarvoor aangewezen gebieden. Dat laat burgemeester Femke Halsema woensdag per brief weten.

Volledig scherm
De georganiseerde vuurwerkshow vorig jaar bij de Kop van Java. © ANP

November vorig jaar meldde het college dat in Amsterdam vanaf de jaarwisseling van 2019 en 2020 niet zomaar meer overal vuurwerk afgestoken zou mogen worden. Net als in Rotterdam zou de gemeente zones aanwijzen waar particulieren wel nog zouden mogen knallen. 

Maar het college ziet van deze beslissing af. Voor de aangekondigde plannen is een wijziging van de APV nodig, waarvoor de gemeente nog meer tijd wil nemen. Uit enquêteonderzoek van Onderzoek Informatie en Statistiek (OIS) blijkt bovendien dat Amsterdammers betrokken willen worden bij de verandering van het vuurwerkbeleid. Die uitslag ziet het college als ‘dringend advies,’ schrijft burgemeester Halsema nu.

Uit het onderzoek blijkt dat er zeer groot draagvlak (82 procent) is voor het terugdringen van overlast door consumentenvuurwerk. Een ruime meerderheid van de ondervraagden vindt een actieve rol van de gemeente daarin bovendien belangrijk (88 procent).

Draagvlak

Tegelijkertijd hecht 44 procent van de respondenten enigszins tot sterk aan de mogelijkheid om vuurwerk af te kunnen steken. Vooral gezinnen met kinderen hebben aangegeven dat zij veel waarde hechten aan de mogelijkheid dat zelf te kunnen blijven doen. Ook het animo voor centraal georganiseerde shows, waar de gemeente vooral op wilde inzetten, blijkt uit het onderzoek nog altijd beperkt. Een meerderheid van de Amsterdammers (52 procent) zei in hun eigen straat en buurt te kijken naar vuurwerk en slechts 10 procent van de ondervraagden bekijkt vuurwerk dat centraal georganiseerd wordt.

Het grote draagvlak voor verandering kan, volgens OIS, gemakkelijk omslaan. ‘Een nieuwe aanpak heeft dan ook alleen kans van slagen als die gedragen wordt door de inwoners van onze stad,’ aldus burgemeester Halsema in de brief aan het college.

Minder letsel

In plaats van een onmiddellijke verandering van het vuurwerkbeleid, wil de gemeente nu geleidelijk aan naar een veiligere jaarwisseling toe. De gemeente wil het dialoog met de bewoners van de stad aangaan over de toekomst van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Verder wordt gekeken naar hoe de alternatieve programmering van vuurwerkshows vorm moet krijgen, en hoe de vernieuwing juridisch haalbaar is.

De komende tijd worden Amsterdammers uitgenodigd om input te leveren. De gemeente wil zich vooral richten op jongeren, de voornaamste bron van vuurwerkoverlast.

100.000-knallers

Het kabinet zou volgens ingewijden een verbod willen instellen op het ‘allerzwaarste vuurwerk’, bleek woensdag. Dat verbod zou alleen gelden voor onder meer zware, lange ratelbanden en Chinese rollen – zogenaamde 100.000-knallers. Het meeste consumentenvuurwerk valt niet onder het door het kabinet gewenste verbod. Het kabinet wil hierover volgens de ingewijden vrijdag beslissen in de ministerraad.