Volledig scherm
Het injecteren van crystal meth wordt slammen genoemd © anp

VVD stelt raadsvragen over 'promotie' crystal meth

VVD-raadslid Dilan Yesilgöz-Zegerius heeft raadsvragen ingediend naar aanleiding van een folder die de harddrug 'crystal meth' zou promoten. Mainline, de stichting die de folder uitbracht heeft subsidie gekregen van de gemeente.

In de folder 'Slammen do's & don'ts' wordt praktische informatie gegeven over 'slammen', het injecteren van drugs. De stichting geeft advies over veiliger gebruik om zo de gezondheidsschade te beperken.

"Dit is de omgekeerde wereld. Folders met gebruikerstips en positieve verhalen van harddruggebruikers zijn niet iets dat de gemeente zou moeten ondersteunen, zeker niet met subsidies," zegt Yesilgöz-Zegerius. Ze stelt schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Quote

Dit is de omgekeerde wereld

Dilan Yesilgöz-Zegerius, VVD

Guido van Diepen, hoofdredacteur van de Mainline website, laat weten dat de stichting inderdaad subsidie van gemeente Amsterdam ontvangt, maar daar enkel het veldwerk in de stad mee financiert. "De folder en het onderzoek naar slammen staan daar los van."

Ook ontkent hij de aantijgingen dat de flyer ter promotie van de drug zou zijn. "Mainline richt zich niet op primaire drugspreventie, maar op gezondheidsbevordering voor de groep mensen die niet zal afkicken en blijft gebruiken. Door hen goed voor te lichten doen we aan 'harm reduction' en beperken we de gezondheidsschade."

Quote

Op veel kleiner niveau doen we nu hetzelfde als tijdes de hiv epidemie in de jaren tachtig

Guido van Diepen

Van Diepen ziet een herhaling van de reacties op hun aanpak tijdens de hiv epidemie in de jaren tachtig, die onder andere woedde onder heroïneverslaafden. "Wij vertelden verslaafden hoe ze veilig een shot moesten zetten en dat ze schone naalden moesten gebruiken. Dat was toen erg controversieel, maar daardoor hebben we de epidemie wel kunnen indammen. Op veel kleiner niveau doen we nu hetzelfde alleen gaat het om een kleinere groep en zijn we er eerder bij."