Volledig scherm
El Ouma moskee aan het August Allebeplein in Slotervaart. Moskeeën in Tilburg en Amsterdam wilden niet meewerken aaneen onderzoek naar lespraktijken. © Floris Lok

Weigermoskeeën blijven buiten schot

UpdateDe GGD in Amsterdam en Tilburg werkt niet mee aan een onderzoek naar kindermishandeling buiten de thuis- en normale schoolsituatie. Dat bleek vandaag in de Kamer.

Een onderzoek naar lespraktijken in moskeeën door het Verwey-Jonker Instituut strandde dit jaar. Aanleiding voor het onderzoek was onrust over vermeende hardhandige praktijken tijdens de lessen. Moskeeën in Tilburg en Amsterdam wilden niet meewerken en konden ook niet worden gedwongen. Het Instituut gaf de opdracht terug.

Het kabinet plande met de GGD een inventariserend onderzoek naar kindermishandeling buiten de thuis- en de normale schoolsituatie. Ook het islamitisch weekendonderwijs komt in dit onderzoek aan bod, maar medewerking van moskeeën is voor dit onderzoek niet nodig. De jeugdgezondheidszorg heeft als vanzelf contact met alle kinderen van negen en tien. Maar uitgerekend Amsterdam en Tilburg komen nu niet aan de orde.