Volledig scherm
© ANP

Werkstraf voor Zaanse brugwachter na fatale fout

UpdateBrugwachter Saco H. moet 120 uur taakstraf verrichten omdat hij februari vorig jaar niet goed oplette toen hij de Den Uylbrug in Zaandam opende. Op de opengaande brug stond een vrouw die daarna een dodelijke val van 15 meter maakte.

Quote

Als ik haar had gezien had ik natuurlijk nooit de brug geopend. Het spijt me vreselijk

Saco H.

De uitspraak was gelijk aan de straf die het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden had geëist tegen H. De verdachte stond in zijn werk te boek als ervaren, precies en kundig, maar zag op de noodlottige dag in februari 2015 de vrouw op de monitorbeelden over het hoofd.

Uit de camerabeelden bleek dat het slachtoffer vlak voor het openen van de brug 15 seconden in beeld was en tijdens het openen van de brug 6 seconden. H. zag haar echter niet en duwde op de knop 'openen brug'.

Onachtzaam gehandeld
Volgens de rechtbank heeft hij daarmee onachtzaam gehandeld en is er sprake van dood door schuld ook al was er geen opzet in het spel. Bij de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de vreselijke gevolgen die het ongeval voor het slachtoffer en de nabestaanden heeft gehad, maar ook met de consequenties voor de brugwachter die de gevolgen van zijn fout voor de rest van zijn leven zal meedragen.  

Na het ongeval deed de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoek naar de situatie bij de Den Uylbrug. De uitkomsten waren voor de gemeente Zaanstad aanleiding de beveiliging van de brug aan te passen.

Problemen met zicht
De Den Uylbrug, die een aparte fietsbrug heeft, wordt vanuit een centrale post op afstand bediend met behulp van camera's. De brugwachter zei twee weken geleden bij de zitting dat er problemen waren met het zicht op de brug. Op de beeldschermen was niet alles goed in de gaten te houden, mede omdat er per monitor meerdere beelden werden getoond. ,,Vijf, zes beelden op één beeldscherm dat allemaal beweegt, is slecht voor concentratie. Het zat nog niet in mijn systeem.'' 

Toen de man met zijn baas de beelden terugkeek, was de vrouw wel te zien. ,,Als ik haar had gezien had ik natuurlijk nooit de brug geopend. Het spijt me vreselijk. Het was druk. Misschien pakte ik toen net de telefoon. Misschien dacht ik dat ze er al af was.''