De PVV-fractie protesteerde vanmiddag in de Kamer tegen de eis
Volledig scherm
De PVV-fractie protesteerde vanmiddag in de Kamer tegen de eis © anp

Wilders noemt strafeis OM 'waanzinnig'

Geert Wilders moet, als het aan het OM ligt, een geheel onvoorwaardelijke geldboete betalen van 5000 euro. Dat eist de officier van justitie tijdens de tweede dag van het requisitoir. Het OM vindt namelijk dat Wilders zich in 2014 met zijn uitlatingen over 'minder, minder, minder' Marokkanen schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie en haat. Wilders spreekt van een ,,waanzinnige eis''.

Officieren van justitie Wouter Bos en Sabina van der Kallen
Volledig scherm
Officieren van justitie Wouter Bos en Sabina van der Kallen © ANP
Quote

Het publiek was op voorhand geïnstru­eerd wat het moest antwoorden op de drie vragen die Wilders zou stellen

Openbaar Ministerie

Volgens de twee officieren van justitie, Wouter Bos en Sabina van der Kallen, is wettig en overtuigend bewezen dat Wilders zich schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Dat deed de PVV-voorman tijdens een speech op een markt in Den Haag op 12 maart 2014 en later, op 19 maart 2014, voor de camera's in een Haags café vol aanhangers van zijn partij.

Slip of the tongue
Met zijn uitspraken heeft Wilders ,,bewust een groep mensen op basis van hun afkomst in de hoek gezet en discriminatie van die groep aangewakkerd''. In het eerste geval lijkt het een 'slip of the tongue', maar Wilders' speech in de Haagse kroeg is van tevoren goed doordacht en zorgvuldig opgebouwd. ,,Het publiek was op voorhand geïnstrueerd wat het moest antwoorden op de drie vragen die Wilders zou stellen'', aldus het OM.

Dat Wilders volksvertegenwoordiger en fractievoorzitter is, doet volgens het OM niets af aan de strafbaarheid van zijn woorden. ,,Ook volksvertegenwoordigers moeten zich aan de wet houden. Zij hebben veel ruimte om te zeggen waar ze voor staan, maar daarmee ook een grote verantwoordelijkheid.''

Rassendiscriminatie uitbannen
Volgens officier van justitie Wouter Bos moet de straf voor Wilders ,,een bijdrage leveren aan het uitbannen van rassendiscriminatie''. De straf moet 'doelmatig' en 'evenredig' zijn. De rechtbank doet op 9 december 2016 uitspraak in deze zaak.

Geert Wilders, die niet bij de zitting aanwezig was, spreekt van een 'waanzinnige' eis. ,,Het is inmiddels dus kennelijk strafbaar in Nederland om een vraag te stellen'', aldus de PVV-voorman. ,,Spreken over Marokkanen is in één keer racisme. De vrijheid van meningsuiting staat op het spel. Niet alleen die van mij, maar die van iedereen in Nederland. Op het moment dat je iets over Marokkanen zegt, ben je vanaf nu een racist als het OM zijn zin krijgt.''

Quote

Op het moment dat je iets over Marokkanen zegt, ben je vanaf nu een racist als het OM zijn zin krijgt

Geert Wilders
Volledig scherm
© ANP

Spandoek
Kort na het bekendmaken van de strafeis protesteerden PVV-parlementariërs in de Tweede Kamer. Ze hielden een spandoek omhoog met daarop het hoofd van Geert Wilders en een rood kruis voor diens mond. Het protest werd door bodes van de Tweede Kamer snel beëindigd.

Lees hieronder alle ontwikkelingen terug in het liveblog.