Woekeren met ruimte: waar kunnen die extra terrassen komen?
Maandag 1 juni zullen ook in Amsterdam de terrassen opengaan, maar de ruimte is schaars. De gemeente zoekt alternatieve oplossingen, bijvoorbeeld op parkeervakken.
Sinds premier Mark Rutte twee weken geleden heeft bekendgemaakt dat de horeca vanaf 1 juni de deuren weer mag openen, wordt er druk gepast en gemeten. Zowel door de horeca, die vaak in gemeenschappelijk verband tientallen plannen heeft ingediend om straten en pleinen te vullen met terrasstoelen, als door het stadhuis.
Vandaag wordt het Afwegingskader terrassen bekendgemaakt, een set regels om alle aanvragen in Amsterdam in goede banen te leiden. De ruimte is beperkt, dus een groot gebaar zoals in Rotterdam (twee keer zoveel ruimte voor terrassen) of Den Haag (maximaal 25 procent uitbreiding) zit er niet in – het komt aan op maatwerk. Tot teleurstelling van de horeca durft het college geen ‘tropenschema’ toe te staan, waarbij terrassen flink groter mogen worden en horeca zonder vergunning toch wat stoelen en tafels buiten mag zetten.
Mediation bij overlast
Om de horecaondernemers zoveel mogelijk kans te geven iets van hun omzetverliezen goed te maken, wordt per locatie bekeken of er meer ruimte beschikbaar is. Zo krijgen ze bijvoorbeeld de kans parkeerplekken direct voor hun zaak in gebruik te nemen als terras, mits de parkeerdruk in de buurt niet te hoog is. Als ergens klachten zijn over overlast, moet er een mediationteam uit een andere buurt in actie komen: een horecaondernemer, een medewerker van de Ombudsman en een burger, beoordelen de situatie en dragen oplossingen aan.
Op de stoepen moet minimaal 3 meter ruimte overblijven voor voetgangers, zodat die elkaar op anderhalve meter afstand kunnen passeren – en die ruimte is schaars in de dichtbebouwde binnenstad. Stadsdelen mogen horecaondernemers ook een vergunning geven voor een groter terras. Langs kades kan worden onderzocht of terrassen op pontons mogelijk zijn.
Of de stadsdelen in staat zullen zijn alle uitbreidingsaanvragen voor 1 juni te beoordelen, is de vraag. “Al die aanvragen moeten wel snel worden afgewikkeld,” zegt Eveline Doornhegge van Horeca Nederland Amsterdam. “Zeker als er consensus over gezamenlijke plannen is in een buurt. Ondernemers kunnen het zich niet veroorloven lang te moeten wachten.”
Geen proefopstelling
Het loopt nu al niet altijd even soepel. “Ambtenaren zeggen dat we op de centimeter nauwkeurig moeten aangeven wat de bestaande en nieuwe situatie met terrassen is,” zegt voorzitter Eward Koning van de ondernemersvereniging Reguliersdwarsstraat. “En dat voor 43 zaken. We hebben aangeboden een proefopstelling te maken aan de hand van de regels van de gemeente, maar ze willen niet langskomen.” In de Utrechtsestraat zijn plannen voor terrasuitbreiding bij voorbaat al afgewezen.
Ook onder meer in de Negen Straatjes, de Van Woustraat en het Spiegelkwartier spelen vergelijkbare, kleinschalige plannen. Rond de Van Wou leeft het idee een knip aan te brengen in de drukke weg, eerder dan afgesproken, zodat doorgaand autoverkeer er geen gebruik meer van kan maken en er ruimte ontstaat. Op de Nieuwmarkt, het Leidseplein en het Rembrandtplein slaan horecaondernemers de handen ineen voor extra, afgezette, terrasruimte.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update
Ooit kampioen van de Amsterdamse tech, maar nu is satellietbedrijf Hiber omgevallen
Amsterdam -
Nieuws
A5 richting Hoofddorp dicht door ongeluk met meerdere auto’s
De A5 vanuit Hoofddorp is dicht bij Amsterdam-Geuzenveld, door een ongeval met meerdere auto’s, dat meldt Rijkswaterstaat. -
Nieuws
Vuil transport toch langer welkom in de stad, verbetering luchtkwaliteit vertraagd
De plannen om vanaf 2025 alleen nog uitstootvrij transport toe te staan binnen de Ring-A10 worden bijgesteld. Gevolg is dat de beloofde verbetering van de luchtkwaliteit pas na 2028 realistisch is.Amsterdam -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal. -
Reportage
Actievoerders met beperking vragen om toegankelijker OV: ‘Ik kán niet even met de fiets’
Bij de Stopera werd dinsdagavond actiegevoerd voor toegankelijker openbaar vervoer in de stad voor mensen met een beperking. ‘Ik ben afhankelijk, maar er is zo veel niet goed geregeld.’Amsterdam
-
6 tips16
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
-
-
-
Nieuws
Schoolbestuurder Zonova in Zuidoost vertrekt na ‘turbulente tijd’
De bestuurder van schoolbestuur Zonova, Harry Dobbelaar, vertrekt. Hij gaat weg na een ‘turbulente tijd’ bij het bestuur, waar 19 basisscholen in Zuidoost onder vallen.Amsterdam -
PREMIUMMet video's8
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen.