Woonlasten voor Amsterdammers nemen bovengemiddeld toe
NieuwsIn heel Nederland zullen huiseigenaren en huurders meer moeten betalen aan lokale woonlasten. Vooral in Amsterdam, waar de lasten bovengemiddeld toenemen. Huurders zijn jaarlijks 67 euro meer kwijt, huiseigenaren 106 euro.
Delen per e-mail
Van de huiseigenaren in grote gemeenten in Nederland zien die in Amsterdam de grootste toename van de lokale woonlasten: 16,2 procent, blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo). Dit ligt ver boven de gemiddelde stijging van 6,2 procent voor heel Nederland.
De verwachte inflatie voor 2021 ligt op 1,4 procent: de woonlasten stijgen dus veel sterker dan de inflatie. Amsterdamse huurders zijn gemiddeld 18,2 procent meer kwijt, tegenover het landelijk gemiddelde van 8 procent. Huurders in onder meer Amersfoort en Utrecht zien een sterkere stijging van de lokale lasten. Concreet zijn Amsterdamse huurders gemiddeld 67 euro meer kwijt per jaar, huiseigenaren 106 euro meer.
Plantsoenen onderhouden
“Dit jaar springt Amsterdam er echt uit,” zegt onderzoeker Corine Hoeben. De afgelopen jaren kwam ze Amsterdam niet tegen als koploper. Hoe dat komt? “Ik vermoed dat het corona is, en de achterblijvende opbrengsten uit andere belastingen.”
Kosten moeten immers gedekt worden. “Je kunt ook terugschroeven op het onderhoud van plantsoenen, maar daarvoor hebben veel gemeenten tijdens de vorige economische crisis al gekozen.”
Wethouder Victor Everhardt (Financiën) zei al eerder dat de voorbije jaren de afvalstoffenheffing niet kostendekkend was. Dat hoort wel het geval te zijn en om die reden wordt de heffing nu verhoogd. In het rapport van Coelo staat tevens dat de gemeente verwacht heffingen kwijt te schelden voor gezinnen met een minimuminkomen.
Toeristen en parkeren
De onroerendezaakbelasting, die eigenaren van woningen betalen, stijgt sterk in Amsterdam: met 22,6 procent. Dat trekt ook het landelijk gemiddelde omhoog: elders in grote gemeenten in Nederland stijgt de onroerendezaakbelasting gemiddeld met 2,9 procent, gecorrigeerd voor inflatie.
“Het is heel duidelijk dat Amsterdam in normale situaties veel inkomsten krijgt uit toeristen- en parkeerbelasting,” zegt Hoeben. “Dan kan de onroerendezaakbelasting laag blijven.” Maar door corona wisten toeristen en bezoekers minder goed de weg naar de stad te vinden en daalden de inkomsten.
Ondanks de sterke stijging in de onroerendezaakbelasting betalen Amsterdamse huiseigenaren nog steeds een relatief laag bedrag: alleen in Den Haag moeten zij minder geld afstaan.
Gemiddeld stijgt de Amsterdamse afvalstoffenheffing met 18 procent, tegenover 9 procent landelijk: met 435 euro voor een meerpersoonshuishouden telt Amsterdam het hoogste tarief voor de afvalstoffenheffing.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getuigen in zaak Bas van Wijk willen anoniem blijven
Getuigen in de zaak van de doodgeschoten Bas van Wijk willen tijdens de behandeling van de zaak niet met hun naam worden aangeduid. Hoewel er geen sprake is van concrete dreiging is, leeft er onder hen veel angst. -
Horeca blij dat avondklok niet geldt voor maaltijdbezorgers
De horecabranche is blij dat maaltijdbezorgers uitgezonderd worden van de door het kabinet beoogde avondklok. Dat laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. Hij hoopt daarbij dat de aanscherping van de maatregelen het mogelijk maakt dat de regels snel weer versoepeld kunnen worden. -
143 mensen aangehouden bij verboden demonstratie Museumplein
De politie heeft zondag 143 mensen gearresteerd tijdens een demonstratie op het Museumplein die niet was toegestaan. De ME moest ingrijpen en het Museumplein schoonvegen. Daarbij werd een waterkanon ingezet. -
Nieuws Wethouder Simone Kukenheim: buitenbad De Mirandabad verdwijnt niet
Het buitenbad van het De Mirandabad blijft bestaan, aldus wethouder Simone Kukenheim. Dat het bad niet is opgenomen in de nieuwe gebiedsvisie van het Martin Luther Kingpark, is volgens haar geen reden tot zorg. -
PREMIUM
Nieuwe opleiding moet voor meer jonge truckers zorgen: ‘Muziek aan en knallen’
Waar zijn ze toch, die vrachtwagenchauffeurs? Omdat er veel vraag is naar nieuwe handjes aan het stuur in de cabine, start een mbo-school in Alphen aan den Rijn een nieuwe opleiding. Die moet jongeren die dromen van een leven op de weg al jong helpen aan een groot rijbewijs. ,,Je helpt mensen, rijdt rond. Muziek aan, lekker knallen.”
-
Terrasboot P96 moet na 37 jaar definitief dicht: ‘Inhumaan beleid’
De terrasboot van café P96 moet na 37 jaar sluiten. De gemeente verleent geen vergunning voor commercieel gebruik van de dekschuit. Mede-eigenaar Edmee de Waal van Veen is ‘volledig lamgeslagen door het inhumane beleid’. -
Nieuws ‘Tiener aangereden na gooien sneeuwballen’
Een tiener is zaterdagavond aangereden op de Amstelveenseweg in Zuid, nadat hij met een vriend sneeuwballen gooide naar auto's. -
Mercedes-Benz EQA: elektrisch ‘instapmodel’ kost 49.995 euro en haalt ‘straks meer dan 500 kilometer’
Ook Mercedes-Benz meldt zich op het strijdveld vol compacte elektrische auto’s. De nieuwe EQA is de ‘batterijbroer’ van de bestaande GLA: hij komt al in de lente, kost minimaal 49.995 euro en krijgt later ‘een speciale versie die meer dan 500 kilometer per laadbeurt haalt’.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam