Woonprotest voor gebouw van corporatie De Key: ‘De huur is te duur’
NieuwsZo’n zeventig mensen demonstreerden zaterdagmiddag tegen de verhoging van huurprijzen. Zij roepen op om de verhoging, die per 1 juli ingevoerd kan worden door verhuurders, niet te betalen. Het Parool sprak vijf demonstranten, die samenkwamen voor het kantoor van corporatie De Key aan de Hoogte Kadijk.
Fons Flaton
“Ik ben vandaag uit Nijmegen hierheen gekomen. Daar heb ik een sociale huurwoning, waar ik inmiddels 800 euro voor betaal. Ik verzet me al zeker 20 jaar op alle mogelijke manieren tegen verhoging van de huur. Dat is me een aantal keren letterlijk duur komen te staan, dan kreeg ik een boete van de woningcorporatie. Ik heb onlangs ook weer een brief gekregen waarin wordt aangekondigd dat de huur omhooggaat, maar ben niet van plan om daaraan te voldoen. Natuurlijk ben ik bang dat de deurwaarder straks langskomt, maar welke middelen heb je anders, als huurder? Dit geeft mij tenminste nog het gevoel dat ik iets doe.”
Nico Ep (niet zijn echte achternaam)
“Waarom ik hier ben? Omdat mijn huur te fakking hoog is! Ik woon in Deventer, met vijf huisgenoten, we delen een badkamer en een keuken. Mijn huur is omhooggegaan van 375 euro naar 410 euro. Maar ja, mijn huisbaas is ook eigenaar van een paar casino’s, dus die weet wel hoe hij geld uit mensen moet persen. Ik ben hierheen gekomen om te laten zien dat ik het niet meer pik, maar ook om andere mensen te ontmoeten, en tips te krijgen over kraken. Dat ik hier onherkenbaar rondloop, is omdat ik anarchist ben, en nogal oncomfortabel word van politie. Ik heb liever niet dat ze weten wie ik ben.”
Karin van Huis
“Mijn huur stijgt straks met 2,3 procent, maar mijn inkomen niet. Dat is toch niet eerlijk? Van mij mogen ze de huur koppelen aan wat iemand verdient. Ik woon in een huurwoning in de Rivierenbuurt. Laatst heb ik gecheckt hoe hoog de hypotheek zou zijn die ik maximaal kan krijgen: 210.000 euro. Daar koop je tegenwoordig nog geen kelderbox van. Ik twijfel nog of ik in juli mijn huurverhoging ga betalen, ik huur bij Stadgenoot en in principe ben ik daar best tevreden mee, je hebt slechtere huisbazen. Maar ik vind het wel belangrijk dat mensen weten dat ze die huurverhoging niet hoeven te voldoen: het is een voorstel, geen dictaat. Verder hoop ik dat door demonstraties als deze mensen beseffen dan het de verkeerde kant op gaat. Het aantal mensen dat moet aankloppen bij de voedselbank stijgt alsmaar, daar moet je je als land toch voor schamen?”
Gabriel (wil niet met achternaam in de krant)
“Woningen zijn er niet om winst mee te maken, woningen zijn er om in te wonen. Dat is een recht. Wat er nu gebeurt op de woningmarkt is gewoon verkeerd, mensen komen muurvast te zitten. De huren zijn te hoog, de lonen zijn te laag. Ik sta hier als lid van de Communistische Jongerenbeweging , maar ook als huurder. Ik woon in Bos en Lommer, laatst ging de huur ook 40 euro omhoog. Dat is wel gewoon een keer boodschappen doen. Het wordt tijd dat huurders beseffen dat ze een front kunnen vormen. Ik ben van plan om bij mijn buren aan te gaan bellen, zodat we samen in protest komen tegen de huurverhoging. In je eentje kun je weinig uithalen, maar samen kunnen we een vuist maken.”
M. Verhoog
“Ik woon al 36 jaar in dezelfde huurwoning van 70 vierkante meter op de Overtoom en ben scheefwoner, omdat mijn man net te veel verdient. De huur gaat binnenkort 50 euro omhoog, terwijl er nog steeds een keuken uit de jaren vijftig in zit en we een douche van één vierkante meter hebben. Mijn twee dochters, van 30 en 34, wonen nog bij ons, omdat ze niets anders kunnen krijgen. En laatst is een woning in de straat achter ons, op de Wilhelminastraat, voor 1,4 miljoen verkocht. 1,4 miljoen! Dat is pas scheef. Maar ja, tegenwoordig draait alles om geld, zo is het nu eenmaal.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuws
Zes taxichauffeurs aangehouden wegens rijden onder invloed van drugs
Bij een taxicontrole zijn vrijdagnacht zes chauffeurs aangehouden wegens rijden onder invloed van drugs. -
Woondemonstranten voeren nieuwe actie: ‘Huurders, weiger de huurverhoging te betalen’
De woonbeweging die in het najaar van 2021 grote demonstraties organiseerde, laat volgende week opnieuw van zich horen. Verschillende organisaties roepen huurders op om de aanstaande huurverhogingen niet te betalen. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
Nieuws
Boze bewoner: ‘Na mijn vertrek kon de huur wél omlaag’
Ze moest verhuizen omdat de huur onbetaalbaar werd. Maar nu Florence Tonk vertrokken is, heeft eigenaar Eigen Haard de huur enorm verlaagd.
-
Reportage
De Bijlmer Run laat Zuidoost op zijn best zien: ‘Je hebt hier zóveel meer ruimte’
Voor het eerst werd in Zuidoost de Bijlmer Run gelopen. De organisatie wil aan de deelnemers laten zien hoe mooi Zuidoost is, maar als bijvangst doet het ook veel met het saamhorigheidsgevoel onder, pak ’m beet, veganisten en huisartsen. -
Achtergrond
Amsterdamse boeren over de stikstofcrisis: ‘Heb ik überhaupt nog het recht te bestaan?’
Ook boeren aan de randen van Amsterdam maken zich grote zorgen om de stikstofplannen van het kabinet. Maar ín de stad lijkt het toch niet helemaal het gesprek van de dag. ‘Ja, wij wonen op het platteland, maar we staan allemaal in Amsterdam ingeschreven.’ -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam