Yad Vashemuitreiking in de tuin: ‘Wim en Mimi Damman waren moedige mensen’
De Duits-Joodse Fritz Klaber overleefde de oorlog dankzij het Amsterdamse echtpaar Damman. Maandagochtend werd het echtpaar postuum onderscheiden. Een bijzondere Yad Vashemuitreiking, buiten in de tuin van de kinderen Damman.
De installatie voor de ceremonie waarbij het echtpaar Wim en Mimi Damman postuum worden onderscheiden, nam maandagochtend even wat tijd in beslag. In de tuin van hun zoon Jaap ligt op een tafeltje tussen de pioenrozen de medaille en oorkonde van de Yad Vashemonderscheiding ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’ klaar. Op een stoel staat de laptop waarmee via een zoomverbinding de in Israël woonachtige Jack Klaber, de zoon van Fritz, de uitreiking live kan volgen.
Eigenlijk zou de onderscheiding al in maart plaatsvinden, maar deze werd vanwege corona uitgesteld. Dit is de eerste uitreiking in de buitenlucht. “De komende tijd zullen we meer onderscheidingen in de openbare ruimte uitreiken,” zegt de Israëlische ambassadeur Naor Gilon. “We hebben er sinds corona al vele moeten uitstellen. Dat willen we niet te lang doen. Veel nazaten uit de tweede generatie zijn al op hoge leeftijd.”
Juten zakken
Het Amsterdamse echtpaar Wim Damman (1917-1997) en zijn vrouw Mimi (1918-2011) aarzelde geen seconde toen in 1943 het verzoek binnenkwam om de uit Westerbork gevluchte Duitse Jood Fritz Klaber (1904-1986) onderdak te verschaffen. Het echtpaar zat al tot over de oren in het verzetswerk, regelde persoonsbewijzen en voedselbonnen en had in hun woning aan de Da Costakade 40hs al meerdere onderduikers in huis zitten. Voor Klaber was ook nog wel plek in de ruime kelder onder de woning.
Fritz Klaber, veehandelaar van beroep, was vanuit Duitsland naar Nederland gevlucht en kwam aan het begin van de oorlog in Westerbork terecht waar hij de persoonlijke tuinman werd van kampcommandant Gemmeker werd. Klaber, die toestemming had om compost en tuinbenodigdheden buiten het kamp te halen, zou in zijn kruiwagen verschillende mensen, bedekt onder juten zakken, uit het kamp smokkelen. Hij werkte samen met verzetslieden in het kamp. Uiteindelijk wist hij vlak voor zijn eigen transport naar het oosten in 1943 ook te ontsnappen.
Wilskracht en moed
Jack Klaber (70): “Mijn vader kwam zwaar getraumatiseerd uit de oorlog. Zijn vrouw en vierjarig zoontje hadden het niet overleefd. Als klein jongetje nam hij me mee naar de familie Damman, met wie hij altijd contact hield. Hij legde me uit dat zij de mensen waren die hem hadden gered. Dat maakte veel indruk op me. Er is veel moed en wilskracht voor nodig om je leven op het spel te zetten voor mensen die je niet kent.”
Wim Damman zette na de oorlog zijn verhaal op papier voor de Stichting 1940-1945 voor het verkrijgen van pensioen. ‘Inmiddels zaten we dik in het illegale werk, omdat we bonkaarten, persoonsbewijzen etc. voor Van Furth (een onderduikgezin, red.) nodig hadden (…), en begonnen we – zonder het te merken – meer en meer een centrale te worden waar allerlei clandestiene papieren over de toonbank gingen,’ schrijft Damman die later ook betrokken raakte bij illegale werkzaamheden voor uitgeverij De Uil in de Amsterdamse Hartenstraat.
Geen ophef
Na de oorlog sprak hij niet over zijn illegale werkzaamheden. ‘Het was allemaal zo leuk niet,’ schrijft Damman.
De kinderen Damman, die de onderscheiding in ontvangst nemen, zijn vereerd. “Onze ouders hebben het dubbel en dwars verdiend, maar ik weet niet wat zij er zelf van gevonden hadden. Mijn vader vond altijd dat je er geen ophef van moest maken,” zegt dochter Ina.
Maar de ambassadeur ziet dat anders. “Er zijn vanuit Nederland ruim 102.000 Joden gedeporteerd en vermoord. Zo’n 30.000 hebben het dankzij het verzet gered. Wim en Mimi waren moedige mensen,” zegt Gilon.
In Nederland zijn inmiddels meer dan vijfduizend Yad Vashemonderscheidingen uitgereikt. Yad Vashem is de Israëlische blijk van waardering voor niet-Joden die met gevaar voor eigen leven Joden hielpen te ontsnappen aan de holocaust.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
PREMIUM11
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
Amsterdammer helpt Amsterdammer
Jewan (49) doet vrijwilligerswerk in Oost, maar kan de tram erheen moeilijk betalen: ‘Gezwoegd om schulden in te lossen’
Op veel plekken in Amsterdam wonen mensen in armoede. Met hulp van Paroollezers laat de stichting Amsterdammer helpt Amsterdammer wekelijks een wens in vervulling gaan. Vandaag: Jewan Abdullah doet met veel plezier vrijwilligerswerk in buurthuis De Meevaart, maar het dure ov jaagt haar op kosten. Met 550 euro kan ze weer even vooruit. -
indebuurt.nl
Keti Koti 2023: dit is er te doen in Amsterdam
1 juli is het 159 jaar geleden dat Nederland formeel de slavernij heeft afgeschaft in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. De dag dat we deze gebeurtenis herdenken heet Keti Koti. Deze dag staat in het teken van herdenken maar ook in het vieren van vrijheid. Dit is er te doen tijdens Keti Koti Amsterdam 2023. -
Nieuws
Amsterdam voorkomt afsluiting van energie voor 130 huishoudens
De gemeente Amsterdam heeft bij 130 huishoudens met betalingsachterstanden voorkomen dat ze afgesloten zouden worden van energie. Dat is de uitkomst van een proef die de gemeente eerder dit jaar was begonnen met Liander. De netbeheerder gaf adressen waarbij afsluiting dreigde door aan de gemeente, zodat die op tijd kon inspringen.Amsterdam
-
PREMIUM158
Run op statiegeld zorgt voor meer overlast en vervuiling op stations
Amsterdam -
-
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUMVIDEO
Auschwitz-overlevenden smeken jeugd om de herinnering aan de nazigruwelen niet te vergeten
Dit mag nooit weer gebeuren en houd de herinnering aan deze verschrikkingen levend. Die boodschap lanceerden overlevenden van concentratie- en vernietigingskampen en de holocaust vanmiddag bij de herdenking van 75 jaar bevrijding van Auschwitz-Birkenau. Het jubileum werd bijgewoond door staatshoofden en andere hoogwaardigheidsbekleders uit ruim vijftig landen.