Ziekte verdachte vertraagt zaak roofmoord fietsenmaker Kobya

De strafzaak in hoger beroep tegen de 41-jarige Irfan E. heeft ernstige vertraging opgelopen door rugklachten van de beklaagde. E. werd eerder veroordeeld tot 20 jaar cel voor de roofmoord op de Amsterdamse fietsenmaker Temel Kobya, in maart 2016 in Nieuw-West. 

De herdenking voor de Amsterdamse fietsenmaker Temel Kobya aan de Jan Tooropstraat.
Volledig scherm
De herdenking voor de Amsterdamse fietsenmaker Temel Kobya aan de Jan Tooropstraat. © Christiaan Paauwe

Het gerechtshof in Amsterdam zou de behandeling van de zaak deze week afronden. Het Openbaar Ministerie stond donderdag al klaar om zijn visie op de zaak te geven en een strafeis te formuleren, maar E. bleef onverwachts in zijn cel en verscheen niet in de rechtszaal. Hij zei geplaagd te worden door ernstige rugklachten. Hij wilde de honneurs niet laten waarnemen door zijn advocaten, maar per se zelf aanwezig zijn. Toen vrijdag niets was veranderd in zijn situatie, zag het hof zich gedwongen de zaak uit te stellen tot 6 en 9 november.

De 49-jarige Kobya werd op 15 maart 2016 aangevallen in zijn winkel aan de Jan Tooropstraat en beroofd van 500 euro. Hij overleed ter plaatse, ten gevolge van een groot aantal steekwonden. Het misdrijf veroorzaakte een schok in de buurt in Nieuw-West, waar Kobya een geliefd man was. 

Gewetenloze moord

E. heeft ontkend dat hij Kobya heeft gedood. Na een eis van 25 jaar veroordeelde de rechtbank hem in mei 2018 tot 20 jaar cel. “Van een andere reden voor de moord dan zelfzucht is niet gebleken. De verdachte is in zijn handelen gewetenloos geweest met vreselijke gevolgen,” zei de officier van justitie destijds

Dna-materiaal op de hand, de stofjas en de pet van het slachtoffer leidde naar de verdachte. Daarnaast bleek tijdens het onderzoek dat E. zijn buurman meteen na de steekpartij had verteld wat hij had gedaan. Op basis daarvan oordeelde de rechtbank dat de verdachte schuldig is. E. en het OM tekenden beiden hoger beroep aan tegen de uitspraak. 

E. wordt er tevens van verdacht dat hij een kennis ernstig heeft verwond door hem meermalen met een hamer op zijn hoofd te slaan. Ook deze beschuldigingen ontkent hij.