Zo vieren Ajaxfans feest op Leidseplein

ReportageAjax is na winst op De Graafschap landskampioen. Fans vieren al hossend feest op het Leidseplein.

Volledig scherm
Fans van Ajax vieren feest op het Leidseplein na het behalen van de 34ste landstitel. © ANP

‘Negentig minuten lang, voor onze club uit Amsterdam, gekkenhuis op de tribune, niemand die ons stoppen kan...’

De Ajaxfans zetten op het Leidseplein het ene na het andere nummer in. De politie staat van een afstandje te kijken. Het 34ste landskampioenschap wordt gevierd. Er wordt bier besteld. Nouri wordt gescandeerd. Ziyech wordt aangemoedigd.

De fans springen, scanderen en vieren feest. ‘Want Amsterdam, is poep op de stoep, en haat in de straat, je bent op je hoede, vooral ‘s avonds laat, en Dansen bij Jansen...’

Gevecht

Maar het is niet alleen plezier en vertier. Voor Café Reynders ontpopt zich om onduidelijke redenen een gevecht tussen Ajaxfans. Enkele mannen raken slaags, waarna twee van hen de kroeg in vluchten. De beveiliging houdt de deuren bezet, waarop de andere mannen vervolgens weglopen.

Toch is de sfeer op het Leidseplein gemoedelijk. Langzaam stroomt het plein voller en voller. Fans met trommels verplaatsen zich van het hart van het Leidseplein naar de fontein voor Hotel Americain en schreeuwen: ‘Donny van de Beek, jalalalala!’ In een stoet loopt de groep daarna door richting hotel Marriott.

Er wordt vuurwerk afgestoken, ook tussen het publiek. Maar niemand lijkt zich daar wat van aan te trekken, want voor het eerst in vijf jaar is Ajax kampioen.

“Tegen fakkels treden we sowieso niet op,” zegt een politieman ter plaatse. “Vuurwerk is lastiger, maar voor nu gaat het goed.” Ondanks een paar opstootjes, is het ‘vrij rustig’, zegt hij. “We verwachten dat dit nog even aanhoudt, maar een grote groep supporters zal zo naar de Arena gaan om de spelersbus op te vangen.”

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP