Zomers weer op komst: dit moet je weten over in open water zwemmen in Amsterdam
OverzichtMet hoge temperaturen in het vooruitzicht, lonkt een frisse duik. Maar hoe fris zijn de Amsterdamse wateren eigenlijk? En waar in Amsterdam is zwemmen veilig?
Als je zeker wil zijn van een schone en veilige zwemplek, is het verstandig om te kijken welke locaties hier officieel voor zijn aangewezen in en om Amsterdam. Dat zijn er volgens Michael Lutke, medewerker bij omgevingsdienst Noord-Holland Noord, op dit moment zes: strand IJburg, strand Diemerpark, (de meeste) zwemlocaties bij Het Twiske, Nieuwe Meer en het Amsterdamse Bos.
De zwemlocaties die als officieel zijn bestempeld, worden tussen 1 mei en 1 oktober gecontroleerd op de waterkwaliteit en veiligheid van het water. Op andere plekken waar Amsterdammers nog weleens het water in willen duiken, is niet zeker hoe schoon het water er is, legt Lutke uit. “De officiële zwemlocaties worden onderzocht op bacteriële overschrijdingen in het water; bijvoorbeeld de E. colibacterie ofwel de poepbacterie. Ook wordt op de aanwezigheid van blauwalg gecontroleerd.” Dat verandert constant en dus adviseert hij om voor de huidige stand altijd Zwemwater.nl te raadplegen.
Onveilige locaties om te zwemmen in Amsterdam
Plekken die eerder officiële zwemlocaties waren, maar momenteel als onveilig zijn bestempeld, zijn onder meer enkele locaties bij Het Twiske, het Sloterstrand en de Gaasperplas. Die hebben heel het seizoen een negatief zwemadvies, gebaseerd op een gemiddelde van de waterkwaliteit van de afgelopen vier jaar. “Het zou dus kunnen dat de huidige kwaliteit goed genoeg is, maar de kans is toch groot dat het daar niet al te schoon is.” Zwemmen in het water kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, bijvoorbeeld de kans op maag- en darmklachten, zwemmersjeuk, oorontsteking en de ziekte van Weil.
Goed is ook om de blauwe informatieborden bij de zwemlocaties in de gaten te houden, adviseert Lutke. Op de informatieborden wordt de kwaliteit van het zwemwater volgens EU-richtlijnen aangegeven in vier kwaliteitsklassen: slecht, aanvaardbaar, goed en uitstekend. Daarnaast wordt informatie gegeven over de actuele kwaliteit. “Wanneer er sprake is van blauwalg, wordt er een bord onder gezet.”
Niet zomaar duiken tijdens het zwemmen in Amsterdam
Niet alleen vanwege de waterkwaliteit, maar ook omwille van de veiligheid is het raadzaam om niet overal zomaar een duik te nemen. Zo verwoestte één duik het leven van Peter van Burk, die in het water bij de Bogortuin op het verlengde van een betonnen trap dook. “Als je in de Amstel springt kan er bijvoorbeeld een fiets op de bodem liggen waar je in kunt blijven haken,” zegt Lutke. Op officiële zwemlocaties ben je er volgens hem zeker van dat de bodem egaal is en niet al te steil afloopt. Bovendien is het binnen de zwemlijnen in het water niet dieper dan 1,40 meter.
Aan het begin van het seizoen moeten zwemmers ook rekening houden met de watertemperatuur. Koud water kan ervoor zorgen dat mensen verkrampen. Lutke: “Per locatie kan de temperatuur verschillen, maar op het moment ligt die nog maar tussen de 12 en 14 graden. Vanaf dit weekend wordt het natuurlijk warmer weer, maar het water is nog koud. Dus het is sowieso nog een beetje uitkijken nu!”
Zwemmen buiten officiële locaties
Van plan om toch een duik te nemen op een onofficiële zwemlocatie ? Let dan goed op wáár je de sprong waagt. Er zijn plekken waar zwemmen volgens landelijke wet- en regelgeving verboden is. Bijvoorbeeld in havens en op routes van de scheepvaart, zoals veerponten. Ook van een brug springen of zwemmen bij sluizen is verboden. Daarmee riskeer je een boete van 150 euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Nieuws
Venserpolder in Zuidoost krijgt nieuwe ‘groene woonwijk’ met 550 extra woningen
In de wijk Venserpolder in Zuidoost wordt de komende jaren een nieuwe ‘groene’ woonwijk gebouwd, meldt de gemeente. Het oude woonzorgcentrum De Venser moet plaatsmaken voor nieuwbouw met ruimte voor driehonderd zorg- en seniorenwoningen. Daarnaast worden nog eens 550 woningen gebouwd. -
Nieuws
Zwembaden een graadje kouder in Amsterdam: ‘Het is even wennen’
De gemeente Amsterdam verlaagt de temperatuur van een aantal zwembaden met een graad om het gasverbruik te verminderen, nu de prijzen door de oorlog in Oekraïne oplopen. ‘Na een paar minuten zwemmen ben je er wel aan gewend.’ -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Nieuws
Coalitieakkoord in Amsterdam dichtbij, stad roept hulp van banken en regering in
Een coalitieakkoord in Amsterdam komt steeds dichterbij. Informateurs Lodewijk Asscher en Roos Vermeij gaven donderdag toelichting op de onderhandelingen over het stadsbestuur. Daaruit bleek dat minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) en Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) zijn uitgenodigd op het stadhuis.
-
PREMIUM
Buren vinden zwembad onder grachtenpand slecht idee: 'Bijna-olympische afmetingen nogal megalomaan’
Een zwembad van 24 meter onder een grachtenpand is niet eerder vertoond. Een toekomstige bewoner aan een van de Amsterdamse grachten zou zo’n bad graag aanleggen, maar een aantal buren vreest schade door verzakkingen. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Nieuws
OM eist tot 30 maanden cel tegen Amsterdammers voor ‘tikkiefraude’ en diefstal
Justitie eist celstraffen van 6 tot 30 maanden tegen drie Amsterdammers van begin twintig, voor onder meer fraude met een nepbetaalverzoek via Tikkie. Ze zouden rond de 50.000 euro hebben buitgemaakt.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam