Sharon van Rouwendaal met haar Franse trainer Philippe Lucas.
Volledig scherm
PREMIUM
Sharon van Rouwendaal met haar Franse trainer Philippe Lucas. © ANP

Achter de stalen deuren wachtte de hel: ‘Ik wilde me nooit laten kennen’

Straftrainingen en fikse ruzies, maar ook wederzijds respect. Olympisch kampioen Sharon van Rouwendaal (26) heeft een bijzondere relatie met haar Franse trainer Philippe Lucas. In de biografie Bruut, geschreven door sportjournalist Natasja Weber, vertelt de langeafstandzwemster over haar loodzware topsportleven. ,,Je wist: achter die grote, blauwe stalen deuren word je weer afgebeuld. In die dertig meter lange gang schoot iedere dag van alles door mijn hoofd. Hoe ga ik deze training overleven?”

De gang. De beruchte gang die de kleedkamers in Narbonne van het buitenbad scheidt. Hier, onder de tribune van het zwembad, drommen Sharon en haar collega’s tweemaal per dag samen. In gedachten verzonken staart Sharon voor zich uit. Het is 06.58 uur en de thermometer geeft 3 graden Celsius aan. In haar roze badjas met daaroverheen een dikke, zwarte winterjas met capuchon en warme Uggs aan haar voeten, is het wachten geblazen op Philippe Lucas. In deze gang begint de psychologische oorlogsvoering van de coach. De ene dag vertelt Lucas hier welk programma zijn zwemmers moeten afwerken. De andere dag houdt hij zijn kaarten nog even op zak. Dan laat hij pas na het inzwemmen weten welke monstertrainingen hij in petto heeft.

  1. Podcast | Voor Michel Butter gloort weer hoop na uitstellen van de Spelen

    Podcast | Voor Michel Butter gloort weer hoop na uitstellen van de Spelen

    Waar het uitstellen van de Olympische Spelen voor veel sporters een dreun was, zorgde het bij Michel Butter voor opluchting. Hij heeft weer kans zich te kwalificeren, nadat hij eerder zijn limietpoging in Rotterdam zag vervliegen. In de hardlooppodcast De Pacer spreken we de marathonloper over de achtbaan die de afgelopen periode is geweest, over het lopen in coronatijd, het nemen van maatregelen voor zijn gezondheid en de olympische droom.