Alex Rins volgt Marc Márquez na zes jaar op in Austin

Na zes jaar heerschappij van de Spaanse motorracer Marc Márquez heeft de Grote Prijs van de Verenigde Staten een nieuwe winnaar gekregen. De zege op het circuit in Austin ging naar Alex Rins, die zijn eerste zege in de MotoGP behaalde. De 23-jarige Spanjaard bleef de Italiaanse negenvoudige wereldkampioen Valentino Rossi nipt voor. De Australiër Jack Miller werd derde.

Quote

Ik versla hier Valentino, mijn idool toen ik klein was.

Alex Rins

Alles leek erop dat Márquez net als de voorgaande zes grands prix op het 'Circuit of the Americas' zou gaan domineren. De Spanjaard was de snelste in de kwalificatie en reed in de eerste ronden meteen bij rivaal Rossi weg. Met een ruime voorsprong ging Márquez echter onderuit, met nog twaalf ronden te gaan. Ook zijn poging om weer op te stappen en weg te rijden mislukte.

Rins zat in de slotfase dicht op de huid van Rossi en stak zijn Suzuki naast de Yamaha van de Italiaan. Na een stuurfoutje van Rossi hield de Spanjaard in de slotronden zijn voorsprong vast voor zijn eerste MotoGP-zege.
Rins was van de vijfde plek gestart en bleek in de slotfase een snellere motor te hebben dan de Yamaha van Rossi. Voor de Spanjaard is het zijn derde zege op het circuit in Austin. Hij won er in 2013 in de Moto3 en in 2016 in de Moto2. In zijn derde seizoen in de MotoGP is er nu ook de zege op het hoogste niveau. ,,Ik heb er geen woorden voor", zei Rins. ,,Ik versla hier Valentino, mijn idool toen ik klein was."

Andrea Dovizioso is de nieuwe leider in het WK. De Italiaan die van de dertiende plaats was gestart en als vierde finishte heeft 54 punten. Dat zijn er vier meer dan zijn landgenoot Rossi. Rins volgt met 49 punten en Márquez met 45 punten.

Volledig scherm
Alex Rins. © Getty Images
Volledig scherm
Alex Rins. © Getty Images