Volledig scherm
© ANP

'Als vrouwen darten met cupcakes zou het beter gaan'

De eerste week van het jaar is darts even dé nationale sport. We leven massaal mee met 'onze' darters op het WK. Maar het lijken vooral de mannen die dol zijn op de sport. 'Wij mannen zijn iets autistischer aangelegd,' heeft darter Co Stompé als verklaring.

Quote

Vrouwen die in de kroeg zitten willen alleen maar ouwehoeren

Co Stompé, darter en trambestuurder
Volledig scherm
Stompé. © ANP

Waarom vrouwen niet van darten houden en mannen wel? De dartende trambestuurder Co Stompé weet precies waarom. Dat is genetisch bepaald en dat oergevoel begint meestal in de kroeg.

,,Wij, mannen, blijven alfamannetjes. Die willen weten wie er beter is. Bovendien zijn onze conversaties snel voorbij. Na een uurtje en een paar biertjes móeten we iets doen." Daar gaat het volgens hem al mis bij de andere sekse. ,,Vrouwen die in de kroeg zitten willen alleen maar ouwehoeren.''

'Echte kerels'
Zijn mening wordt volledig onderschreven door Maxim Hartman, die tv maakt voor 'echte kerels'. Vrouwen missen volgens hem de focus voor een goed potje dart. ,,Ze willen altijd maar alles tegelijk doen. Wij, mannen, zijn iets autistischer aangelegd. Of we nu staren naar een vrouw, een dobber of een dartbord; het is fijn om je op één ding te richten."

Hartman denkt bovendien dat de oog-handcoördinatie van mannen beter is, ook al is dat wetenschappelijk nog nooit bewezen. ,,Mannen zijn ook veel competitiever. Bovendien is het fijn om te scoren en dat is bij darten direct zichtbaar. Als vrouwen zouden gooien met cupcakes zouden ze het misschien al veel beter kunnen."

Quote

Vroeger was het ook niet denkbaar dat mannen boven de 100 gooiden en kijk nu eens

Francis Hoenselaar, darter
Volledig scherm
Hoenselaar. © ANP

Pisboogje
Stompé - lekker op dreef - betwijfelt dat. Volgens hem missen vrouwen überhaupt de kracht voor een goede worp. ,,Ze gooien het pijltje met een pisboogje door de lucht, terwijl mannen vaak een strakke worp hebben. Let maar eens op." 

Totale onzin, reageert Francis Hoenselaar fel. De Rotterdamse speelde zelf jarenlang op topniveau en kent 'héél véél' vrouwen die haar liefde voor de sport delen. Als vrouwelijke spelers meer gelegenheid zouden krijgen om op het podium te spelen en een salaris zouden krijgen om er echt hun baan van te maken, zouden ze het gemakkelijk tegen mannen kunnen opnemen, zegt zij stellig.

Trainen, trainen en trainen
,,Het zit 'm in het trainen, trainen en trainen. Vroeger was het ook niet denkbaar dat mannen boven de 100 gooiden en kijk nu eens." Stompé bindt in. Een klein beetje. ,,Er zijn een paar Nederlandse dames die echt wel een pijltje kunnen gooien,'' weifelt hij. ,,Maar dat zijn er niet veel.''

Hoenselaar moet erom lachen. Ze kan het niet serieus nemen. ,,Tja, ik vind ook dat vrouwen beter kunnen autorijden, maar die mening wordt ook door weinig mannen gedeeld. Vrouwen rijden voorzichtiger en hebben een betere focus. Maar ook daar is het: hoe meer je rijdt hoe beter het gaat.''