Volledig scherm
Christian Coleman. © AFP

Amerikaanse sprinter Coleman in het nauw na missen dopingcontroles

Ruim een maand voor de start van de WK atletiek zit de Amerikaanse sprinter Christian Coleman in het nauw. De snelste man van dit jaar op de 100 meter (9,81 seconden) moet zich verantwoorden voor het missen van drie dopingcontroles binnen een jaar. Het Amerikaanse antidopingbureau Usada bevestigde dat het een zaak is gestart tegen Coleman.

De 23-jarige sprinter riep zelf in eerste instantie dat de verhalen over problemen met zijn zogeheten whereabouts onzin waren. ,,Simpelweg niet waar”, zei Coleman. ,,Ik neem nooit supplementen, dus ik hoef me ook nooit zorgen te maken om dopingtests.” 

Volgens Usada was Coleman twee keer niet op de opgegeven locatie toen dopingcontroleurs van het Amerikaanse bureau hem wilden testen. Eén keer betrof het een controle van de AIU, de integriteitsunit in de atletiek.

Op 4 september moet Coleman zich tijdens een hoorzitting verantwoorden. Er hangt hem een schorsing van twee jaar boven het hoofd. ,,Ik heb er vertrouwen in dat de zaak wordt opgehelderd en dat ik kan meedoen aan de WK in Doha”, aldus de Amerikaanse kampioen op de 100 meter, de favoriet voor het goud op het koningsnummer.

  1. Visser nu commentator bij WK rugby: ‘Nieuw-Zeeland is zeker niet de grote favoriet’
    WK in Japan

    Visser nu commenta­tor bij WK rugby: ‘Nieuw-Zee­land is zeker niet de grote favoriet’

    Tim Visser deed vier jaar geleden als international van Schotland mee aan het WK rugby in Engeland. In mei stopte hij op 32-jarige leeftijd als rugbyer, maar de komende anderhalve maand is hij als commentator op de Britse, Ierse en Nederlandse televisie/radio bijna dagelijks te horen over het WK in Japan. ,,Mijn advies is: probeer zoveel mogelijk van het WK te zien, want het is een uniek sportevenement.”