Volledig scherm
Brian Mariano (rechts) in 2011. © ANP

Atleet Brian Mariano moet half jaar cel in wegens drugs

De 27-jarige Curaçaose atleet Brian Mariano is vandaag veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Begin december vorig jaar werd 720 gram cocaïne aangetroffen in een koffer waarmee de sprinter van Curaçao naar Amsterdam wilde vliegen.

Mariano was niet aanwezig tijdens de zitting. Zijn advocaat heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan. Mariano is viervoudig Nederlands kampioen op de 60 meter indoor. Die titel won hij in 2009, 2010, 2011 en 2012. Hij deed vorig jaar voor Nederland mee aan de Olympische Spelen in Londen op het onderdeel 4 keer 100 meter estafette. Zijn team plaatste zich voor de finale en werd uiteindelijk zesde.

Mariano stond begin januari al voor de rechter vanwege de zaak. Daar verklaarde hij niet te weten hoe de drugs in zijn koffer waren gekomen. Maandag zei de advocaat van de atleet dat zijn cliënt onschuldig is en de drugs in de koffer moeten zijn gestopt nadat Mariano op 1 december vorig jaar 4 uur voor vertrek had ingecheckt. De advocaat stelde ook dat Mariano een glansrijke sportcarrière heeft en dat het onlogisch is dat hij die op het spel zou zetten met drugssmokkel.

Verder zou Mariano ernstig lijden onder de zaak. Zo zou hij depressief zijn geraakt en een ernstig auto-ongeval in Nederland hebben veroorzaakt. De advocaat noemde dat eveneens 'bewijzen' van de onschuld van de atleet. De argumenten brachten de rechter echter niet op andere gedachten.

Mariano, die in Nederland woont, moet in eerste instantie op Curaçao de gevangenis in. Hij kan vragen om de rest van de straf in Nederland te mogen uitzitten.