Volledig scherm
© getty

Australië apetrots op na historische zege golfer Scott

UpdateDe premier sprak van een historische overwinning, icoon Greg Norman hield het niet droog. Heel golfminnend, en eigenlijk sportminnend Australië begroette maandag de zege van Adam Scott op de prestigieuze Masters op Augusta National als een mijlpaal in de sportgeschiedenis.

Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp

Volgens Tony Roosenburg, directeur van de Australian Open golf, was het succes van de 32-jarige Scott vergelijkbaar met de winst van diens landgenoot Cadel Evans in de Ronde van Frankrijk in 2011. Net als de Tour destijds was de Masters, de eerste van de vier majors, nog nooit door een Australiër gewonnen. Het duurde tot de 77e editie.

Scott, nooit eerder winnaar van een major, versloeg de Argentijn Angel Cabrera in een play-off. Die was nodig nadat beide golfers in de stromende regen na de slotdag waren uitgekomen op een 9-onder-par score van 279. Jason Day, landgenoot van Scott, werd derde met 7-onder-par. Dat was twee slagen beter dan Tiger Woods en Marc Leishman, een derde Australiër in de top 6.

Scott beëindigde de play-off met een birdie-putt op de tweede hole van de sudden-death play-off, nog net voor de duisternis inviel.

'Golf is een grote sport in mijn land', vertelde Scott. 'Door de jaren heen hebben we tal van topgolfers voortgebracht. Dit toernooi was het enige dat we nog nooit hadden gewonnen. Het is geweldig dat het mijn lot is de eerste Australiër te zijn die dit voor elkaar krijgt.'

Scott en Day deelden de tweede plaats in 2011, terwijl icoon Greg Norman drie keer tweede werd in Augusta. Zijn beroemdste 'nederlaag' dateert van 1996 toen hij in de slotronde een voorsprong van zes slagen verspeelde aan Nick Faldo. Ook de Australiër Jack Newton (1980) en Bruce Crampton (1972) grepen net naast de overwinning in de Masters.

Scott vertelde van plan te zijn snel een biertje te gaan drinken met Norman, die hij een inspiratiebron voor een hele generatie Australische golfers noemde. 'Een telefoontje is niet genoeg voor ons, we zijn heel close.'

Volgens Norman, twee keer winnaar van de British Open, was het talent van Scott al vroeg zichtbaar. 'Wat vandaag gebeurde, zag ik al in Adams ogen toen hij 15 was', postte hij op Twitter. 'Ik ben trots op hem.'

Scott nam dankzij zijn zege 1,1 miljoen euro mee naar huis en uiteraard het bijbehorende groene jasje, uitgereikt door titelverdediger Bubba Watson. Vanuit het thuisland kwamen waarderende woorden van premier Julia Gillard: 'Adam Scott had zijn zenuwen onder controle onder de grootst denkbare druk op een sportveld. Hij heeft zijn land trots gemaakt.'

Volledig scherm
© afp
  1. Atletiekgrootheden Farah en Gebrselassie ruziën over incident in hotel

    Atletiek­groot­he­den Farah en Gebrselas­sie ruziën over incident in hotel

    Mo Farah en Haile Gebrselassie, twee grootheden in het langeafstandslopen, zijn met elkaar in de clinch gegaan. Aanleiding voor het ‘moddergevecht’ is een incident in maart in Ethiopië. Farah (36) beschuldigt Gebrselassie van nalatigheid bij een diefstal in een hotel, dat eigendom is van Gebrselassie (46). De Ethiopiër reageerde venijnig. Volgens hem had Farah het hotel verlaten zonder te betalen en zich respectloos gedragen. Ook zou Farah een andere atleet hebben belaagd.