Volledig scherm
Tom Boon van België flitst voorbij Daniel Beale van Australië. © ANP

Australische mannen in finale Hockey Pro League te sterk voor België

Het Australische hockeyteam heeft de eerste editie van de Pro League gewonnen. In de eindstrijd van de Grand Final in Amstelveen was Australië te sterk voor wereldkampioen België. Het scorebord van het Wagener Stadion gaf 3-2 aan na het laatste fluitsignaal.

Australië bereikte de finale eenvoudig, vrijdag werd Groot-Brittannië met 6-1 aan de kant gezet. België had op zijn beurt Nederland verslagen (3-1). Oranje won eerder op zondag de strijd met de Britten om het brons: 5-3.

De Australiërs stonden na het eerste kwart al op een 2-0-voorsprong door treffers van Trent Mitton en Flynn Ogilvie. Vlak voor rust vergrootte Blake Govers de marge zelfs naar drie door een strafbal raak te pushen. Met de comfortabele stand viel Australië in de tweede helft ver terug. In de 44e minuut scoorde de Belg Loïck Luypaert via een strafcorner. Op dezelfde manier scoorde Alexander Hendrickx later. Het zorgde nog voor drie spannende laatste minuten.

Het was de eerste en voorlopig ook de laatste Grand Final. Vanwege de Olympische Spelen schrapt wereldhockeybond FIH volgend jaar de finalewedstrijden. Het is nog onduidelijk of de eindstrijd van de Pro League na de Spelen weer terugkeert.