Volledig scherm
Hannah Mouncey (rechts). © Getty Images

Australische transgender geeft strijd op

Hannah Mouncey ontbreekt komend seizoen in de Australian football-competitie voor vrouwen. De 28-jarige transgender probeert al een tijd voor elkaar te krijgen dat ze mee mag doen, maar ze geeft de strijd met de organisatoren voor deelname nu op.

,,Ze hebben er alles aan gedaan naar een punt toe te werken waar ik niet verder meer kon. Ooit wordt duidelijk wat achter de schermen allemaal is gebeurd. Dan komt een treurige organisatie zonder leiderschap naar voren'', aldus Mouncey, die in 1989 als man werd geboren en tot haar transitie Callum heette.

In 2016 maakte Mouncey nog deel uit van het Australische mannenhandbalteam. Na haar transitie stapte ze over naar Australian football, maar meedoen in de hoogste klasse voor vrouwen in Australië zit er voorlopig niet in. 

De AFL, de organisatie van de Australische vrouwencompetitie, zegt aan het einde van de week met een reactie te komen. Op 31 augustus trad in de AFL de 'Gender Diversity Policy' in werking. Daarin is vastgelegd dat transgenders mee kunnen doen. Een van de voorwaarden is dat ze aantonen dat hun testosteronniveau minimaal twee jaar onder een bepaald niveau blijft. Mouncey zegt dat dat bij haar het geval is.

Volledig scherm
Hannah Mouncey (midden). © Getty Images