Volledig scherm
Lara Baars © Getty Images

Baars schreeuwt zich naar brons bij het kogelstoten

In haar laatste poging gooide kogelstootster Lara Baars alle frustraties over haar tot dan toe mislukte wedstrijd eruit. De ultieme krachtsinspanning, gepaard met een woeste schreeuw, was in het Olympisch Stadion van Rio goed voor 7.12 meter, een ruim persoonlijk record en een bronzen plak.

Volledig scherm
© Getty Images

Nog geen drie jaar doet ze aan atletiek, de 19-jarige Baars, geboren in Duitsland en opgegroeid in Groesbeek. Een kogel had ze nog nooit vastgehouden, tot ze zich op 5 oktober 2013 meldde bij een Paralympische Talentendag op nationaal sportcentrum Papendal.

De met een groeistoornis geboren Baars, nooit langer geworden dan 1.24 meter, bleek een natuurtalent. Vorig jaar werd ze al tweede op het WK achter de Nigeriaanse Lauritta Onye. Die gooide ook in Rio weer ver: 8.40, een nieuw wereldrecord, zeventig centimeter verder dan haar oude record.

Het maakte de wedstrijd zwaar. Baars kon aanvankelijk niet mee in het geweld. Zesde stond ze na haar voorlaatste stoot. De normaal vrij geruisloos gooiende Baars besloot het eens anders te doen en er een oerknal uit te gooien. Met prachtig brons als beloning.