Volledig scherm
© Richard Langdon

Badloe voor het eerst Europees kampioen windsurfen

Windsurfer Kiran Badloe is in Palma de Mallorca voor het eerst Europees kampioen in de RS:X-klasse geworden. Het zilver was voor Dorian van Rijsselberghe. De twee Nederlanders kwamen in de medalrace samen over de finish. Van Rijsselberghe won de afsluitende race.

Badloe ging de slotdag in als koploper en wist zich al verzekerd van een zilveren plak. Hij had een voorsprong van dertien punten op Van Rijsselberghe, die moest hopen op een slechte dag van zijn trainingsmaatje. Badloe hield zijn niveau vast en zijn titel kwam geen moment in gevaar. Badloe werd meteen ook de eerste Nederlander die de Europese titel windsurfen veroverde. Van Rijsselberghe is al wel tweevoudig wereld- en olympisch kampioen.

,,Ik ging hier voor de winst, super dat me dat gelukt is’', reageerde Badloe. ,,Een 1-2 met ‘Dor’ is natuurlijk geweldig. Daar zijn we superblij mee. De titel is voor mij vooral een checkpoint halverwege het jaar, of we op de goede weg zijn. En dat zijn we zeker. Ik ben dus absoluut tevreden.’’

Van Rijsselberghe kon ook leven met het resultaat. ,,Het was een hele mooie medalrace. Een mooie afsluiter voor mij en Kiran van de hele week. Het is een aangename verrassing dat ik hier als tweede sta. En ik ben natuurlijk super trots op Kiran.’’

De twee Nederlandse windsurfers zijn behalve goede vrienden ook concurrenten in de strijd om één olympisch ticket. Daarin speelde het resultaat op het EK geen rol. ,,Het is mooi om ze samen zo te zien werken en groeien. Ze dagen elkaar uit om de beste te zijn’', constateerde Aaron McIntosh, de coach van beide surfers.