Volledig scherm
Badr Hari mag voorlopig niet in actie komen. Onduidelijk is hoe lang zijn schorsing duurt. © ANP

Badr Hari negentien maanden geschorst na positieve dopingtest

UpdateBadr Hari is voor negentien maanden geschorst wegens het overtreden van de dopingregels van de Dopingautoriteit. Kickboksorganisatie Glory heeft de sanctie tegen de Marokkaanse zwaargewicht bevestigd. Eerder op zaterdag raakte al bekend dat Hari was gestraft en dat hij zijn schorsing had geaccepteerd. Zijn uitsluiting is al op 7 mei 2018 ingegaan, meldt Glory.

Hari werd betrapt tijdens Glory 51 in maart 2018 in Rotterdam. Hij won na drie rondes van Hesdy Gerges, die naar aanleiding van die partij een officiële waarschuwing heeft gekregen van de Dopingautoriteit. Hij ontkent dopinggebruik en betwist de uitslag. Het resultaat van de wedstrijd in Rotterdam is veranderd in ‘no contest’.

De Braziliaan Ariel Machado is voor 20 maanden geschorst na een positieve test in Lyon. De Kroaat Mladen Brestovac kreeg een officiële waarschuwing na een positieve uitslag in Birmingham.

De tests werden uitgevoerd door de Dopingautoriteit waarna het Instituut Sportrechtspraak (ISR), de nationale sportautoriteit, de sancties vaststelde. De schorsingen zijn meteen ingegaan nadat Glory op de hoogte werd gesteld van de positieve uitslag, aldus de mondiale kickboksorganisatie.

Lastige kwestie

De Dopingautoriteit zat al een tijdje met de dopingkwestie in de maag. Het kickboksen behoort namelijk niet tot ‘de Olympische Beweging’ en er is in het kickboksen geen overkoepelende internationale organisatie die de mondiale dopingregels heeft geaccepteerd. 

Met evenementenorganisatie Glory, in kickboksen verreweg de grootste ter wereld (met tal van toppers onder contract, zodanig dat Rico Verhoeven, al jaren regerend Glory-zwaargewichtkampioen zichzelf gewoon wereldtitelhouder kan noemen), werden eerder vrijwillig afspraken gemaakt over dopingcontroles. Glory is echter niet gebonden aan de internationale dopingregels en is dus niet verplicht dopingzondaars ook daadwerkelijk aan de kant te houden.

Schorsing

De Dopingautoriteit probeerde daarop in de vier lopende zaken tot afdoening te komen via het doen van sanctievoorstellen en Glory heeft zich verplicht gesteld die sancties ook uit te voeren. 

,,Ik kan niet ingaan op de individuele zaken, maar de gedane sanctievoorstellen hebben als uitgangspunt steeds de standaardstraf (voor deze overtredingen was dat twee jaar schorsing) genomen, met aftrek van een deel van de straf als er in de dossiers elementen zaten die reglementair (ook volgens de huidige Wereld Anti-Doping Code) erkend zijn als straf verlagende factoren”, stelt Ram op de website van de Dopingautoriteit. 

,,En omdat er grote verschillen zaten tussen de dossiers, zijn er ook zeer uiteenlopende sancties aangeboden. Drie van de vier vechters hebben inmiddels hun sanctie geaccepteerd, en de vechters die een schorsing hebben opgelegd gekregen zullen gedurende hun straf niet in wedstrijden van Glory kunnen uitkomen. Voor de Dopingautoriteit zijn daarmee deze drie dossiers gesloten. De vierde vechter heeft besloten naar de tuchtrechter te gaan.”