WK darts, programma zondag (first to 3 sets)
EINDE Dolan Jones 3-0
EINDE Komula Haavisto 2-4 (voorronde)
EINDE Hamilton Richardson 3-1
EINDE Van Barneveld M. Smith 3-0 (3-0 3-0 3-1)
EINDE Anderson Haavisto 3-1

Barney in kampioensvorm naar tweede ronde

UpdateRaymond van Barneveld heeft zich met groots gemak geplaatst voor de tweede ronde van het WK darts in Londen. Tegen de Engelsman Michael Smith werd het simpel 3-0, waarbij de Nederlander maar één leg uit handen gaf.

Nabeschouwing

Van Barneveld, vorig jaar uitgeschakeld in de eerste ronde, maakte grote indruk. De 45-jarige Hagenaar kwam tot een gemiddelde van bijna 110 punten per drie pijlen (108,31), was ijzersterk op de dubbels en gooide en passant acht keer het maximale aantal van 180.

Smith raakte zo gefrustreerd dat hij een pijl een keer als een hulpeloze jongleur omhoog gooide in plaats van vooruit richting bord. In stijl gooide de voormalig postbode de partij uit met een hoge uitworp van 111.

Van alle favorieten die tot nu toe in actie kwamen (Phil Taylor, Adrian Lewis) maakt Van Barneveld daarmee de meeste indruk.

'IK heb geleerd van vorig jaar', zei Van Barneveld. 'Toen vloog ik pas de dag voor de speeldag naar Londen. Dat werkte niet. Nu ben ik eerder hier aan gekomen. Dat verlies vorig jaar was het meest teleurstellende moment in mijn carrière. Maar het gaf me ook motivatie voor 2012. Het harde werk in de training heeft zich de laatste maand of zo uitbetaald.'

In de volgende ronde treft de dartstoutinier zaterdagmiddag de Engelsman Brendan Dolan die Mark Jones uitschakelde. Voor aanvang van het toernooi zei Van Barneveld dat hij tussen de eerste en tweede ronde terug zou gaan naar huis.

Na Jerry Hendriks is 'Barney' de tweede Nederlander in de tweede ronde. Co  Stompé en Gino Vos overleefden de eerste schifting niet.

Donderdagavond komen de laatste twee Nederlanders in de eerste ronde in actie: Michael van Gerwen en Vincent van der Voort.

Het toernooi kent een prijzengeld van 1 miljoen pond. De winnaar krijgt een cheque van 200.000 pond.

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten
Belangrijk

Winst

Met een 111 uitworp gooit Van Barneveld de wedstrijd uit. Hij is in topvorm!

180

Derde 180 voor Smith, waarna Van Barneveld meteen volgt met zijn achtste 180.

Achtste

Ja hoor, en dat is de achtste leg op rij voor Van Barneveld. 2-0 in de derde set.

180

Tweede 180 voor Smith, waarna hij wat merkwaardig met een pijl jongleert bij de volgende beurt.

Break

In de derde set breekt Van Barneveld Smith meteen, met zijn eerste mogelijkheid op dubbel 16.

Belangrijk

Indruk

Van Barneveld maakt indruk en pakt ook de tweede set (3-0), met een gemiddelde van boven de 110 gemiddeld met drie pijlen (112,32). Smith komt tot 87 gemiddeld. Het is te hopen dat Van Barneveld deze supervorm dit toernooi kan vasthouden.

Van Barneveld begint de derde leg van tweede set met twee keer 180, zijn zesde en zevende, maar bij de achtste pijl gaat de sensationele 9-drater mis.

Winst

Weer een 11-darter voor Van Barneveld, nu 2-0 in tweede set

180

Vierde en vijfde 180 voor Van Barneveld en duwt zijn gemiddeld naar boven de 110.

180

Eerste 180 voor Smith, waarna Van Barneveld ijskoud 121 uitgooit.

Strak

'Goed gemiddelde, strak op de dubbels', zo oordeelt analist Roland Scholten in de studio van RTL7 darts.

Belangrijk

Eerste set

Derde 180 alweer voor Van Barneveld, maar hij vergeet de leg en dus de set meteen te pakken vooralsnog. Smith mist echter 146 uit, waarna Barney alsnog de eerste set naar zich toe trekt. Hij ziet er allemaal relaxt uit bij de Nederlander, en dat hebben we wel eens anders gezien.

Belangrijk

Gemiddelde

Het gemiddelde van Barney is tot dusver 103 gemiddeld, tegen Smith 85.

Derde leg

Van Barneveld breek en komt op 2-1 in legs in de eerste set.

Belangrijk

180

We zitten pas in derde leg, maar nu al de tweede 180 voor Van Barneveld.

180

Eerste 180 voor Barnveld schalt door de zaal. En even daarna pakt hij de tweede leg.

Eerste leg

De eerste leg is voor Smith die zijn eerste dubbel meteen raakt gooit. Van barney opent tweede leg met 140.

Relaxed

Van Barneveld oogt relaxed en dat is doorgaans een goed teken.

Begin

De partij is begonnen. Smith opent met 99, Barney volgt met 83.

Belangrijk

Opkomst

De mannen komen het podium op in het Alexander Palace in Londen, deze zomer ook het vaste honk van het Holland Heineken House. Als tweede Van Barneveld, met zijn traditionele opkomstmuziek Eye of the Tiger van Survivor.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Dat een eerste ronde van een WK moeilijk kan zijn, weet Van Barneveld maar al te goed van vorig jaar. Toen ging de man die het darts in Nederland op de kaart heeft gezet in de eerste schifting roemloos onderuit (3-0) tegen James Richardson.

Het was de aanzet voor een niet al te best jaar van Van Barneveld. Maar de laatste tijd is de Hagenaar weer uit het dal gekrabbeld. Vorige maand won  de inmiddels 45-jarige Nederlander de prestigieuze Grand Slam of Darts door in de finale favoriet Michael van Gerwen te verslaan. Het leverde de vijfvoudig wereldkampioen  een mooi bedrag op van 125.000 euro.

Zijn tegenstander Michael Smith, bijgenaamd Bully, is een van de grootste talenten van het Engelse darts. Hij zegevierde al twee keer in een toernooi in de Pro Tour.

Van Barneveld en Smith troffen elkaar twee keer eerder, bij de UK Open en de World Matchplkay. Beide keren won de Nederlander.

Indien Van Barneveld verder komt, is Brendan Dolan zijn opponent in de tweede ronde. De 39-jarige Noord-Ier won vanavond in de eerste ronde eenvoudig met 3-0 van Mark Jones.