Volledig scherm
Joan Barreda. © REUTERS

Barreda wint eerste etappe in Dakar Rally

De Spaanse motorcoureur Joan Barreda heeft de eerste etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Honda-rijder had bij de finish in Pisco in Peru een voorsprong van ruim anderhalve minuut op nummer twee Pablo Quintanilla uit Chili, die voor Husqvarna uitkomt. De Amerikaan Ricky Brabec eindigde op zijn Honda als derde, op bijna drie minuten van zijn winnende ploeggenoot.

Edwin Straver was de eerste Nederlander op de 54e plek. Hij gaf bijna 23 minuten toe op Barreda. De eerste etappe ging over een traject van 331 kilometer dwars door de duinen tussen Lima en Pisco, met een klassementsproef van 84 kilometer.

Nasser Al-Attiyah (Toyota) zegevierde bij de auto’s. De 48-jarige Qatarees had bijna 2 minuten voorsprong op de winnaar van vorig jaar, de Spanjaard Carlos Sainz (Mini). De Nederlander Bernhard ten Brinke (Toyota) was met de achtste tijd 3.19 minuten langzamer dan Al-Attiyah.

Volledig scherm
Pablo Quintanilla. © REUTERS

Het is de eerste keer in de historie van de Dakar Rally dat het volledige parcours in één land wordt afgewerkt. De 41e editie van de befaamde woestijnrally telde tijdens de podiumceremonie op zondag in totaal 541 deelnemers, verdeeld over 334 voertuigen, waaronder 137 motoren, 26 quads, 130 wagens en 41 trucks.

Het is de elfde Dakar in Zuid-Amerika. Volgende week donderdag keert de karavaan in de tiende en laatste etappe terug in Lima. Komende zaterdag is de enige rustdag, in Arequipa. Circa 70 procent van het gehele parcours bestaat uit duinen en zand. De organisatie staat voor de eerste keer toe dat vroege uitvallers na de rustdag opnieuw van start mogen gaan.