Volledig scherm
Ton Boot. © Gratis

Basketbalbond benoemt Ton Boot tot erelid

Ton Boot gaat voortaan als erelid van de Nederlandse basketbalbond door het leven. De 78-jarige Amsterdammer kreeg tijdens het openingsdiner voor het WK 3x3, op het Museumplein in de hoofdstad, de hoogste onderscheiding van de NBB overhandigd. Boot is het zesde erelid van de basketbalbond.

Volledig scherm
1981: Bondscoach Ton Boot. © ANP

Als speler veroverde Boot vijf landstitels. Hij speelde bijna 150 interlands voor Oranje. Als coach was de markante Amsterdammer nóg succesvoller. Hij leidde zijn ploeg naar vijftien landstitels, waarvan eentje in België met Oostende. De andere kampioenschappen waren met Den Bosch, Den Helder, Amsterdam en Groningen. Boot werd zeven keer uitgeroepen tot coach van het jaar en hij was ook bondscoach van het Nederlands team.

Vier van de vijf andere ereleden hebben allemaal een bestuurlijke achtergrond: NBB-oprichter en grondlegger Dick Schmüll, Piet Brouwer en de invloedrijke oud-voorzitters Piet Storm en Jan Berteling. In 2006 werd sportjournalist Mart Smeets, basketballiefhebber en -specialist, tot erelid benoemd.

  1. Hoe verloopt het WK rugby? ‘Die vele rode kaarten zinnen me niet, zo gaat de lol eraf’
    Tim Visser

    Hoe verloopt het WK rugby? ‘Die vele rode kaarten zinnen me niet, zo gaat de lol eraf’

    Het kaf is van het koren bij het WK rugby in Japan. Morgen en zondag vinden daar de kwartfinales plaats. Voldoet het WK aan de verwachtingen? Wat valt tegen? Wie verrast? Of is het toch weer een toernooi van de ‘usual suspects’? We belden met voormalig toprugbyer Tim Visser. The Dutch Legend is commentator bij Ziggo Sport. ,,Nieuw-Zeeland tegen Ierland had de finale moeten zijn.”