Volledig scherm
Harrison Barnes namens Team USA in actie tegen Nikola Jokic van Servië. © Getty Images

Basketballers VS nu al verzekerd van slechtste WK ooit

Aftredend wereldkampioen Verenigde Staten heeft op het WK basketbal in China opnieuw een nederlaag geleden. In een wedstrijd om de plaatsen 5 tot en met 8 verloor de VS donderdag met 89-94 van Servië. Met nog een wedstrijd om de zevende plaats tegen Polen te gaan staat al vast dat de Amerikanen hun slechtste WK-resultaat ooit gaan behalen.

Het slechtste resultaat in 44 deelnames tot nu toe was in 2002. Toen eindigde de VS als zesde. Eerder deze week bleef de Amerikaanse ploeg steken in de kwartfinales. Frankrijk was verrassend met 89-79 te sterk voor de basketbalgrootmacht.

Volledig scherm
Brook Lopez in duel met Nemanja Bjelica. © Getty Images

De Amerikanen, die bepaald niet in hun sterkste formatie naar China waren afgereisd, wonnen de afgelopen twee edities van het WK. Ze hadden het eerste land ooit kunnen worden met drie wereldtitels op een rij. Vijf jaar geleden won de VS in de finale van Servië.

Voor deze nederlagen verloren de Amerikanen in 2006 voor het laatst een wedstrijd op een groot toernooi. Toen was Griekenland op het WK de VS met 101-95 de baas. Op de Olympische Spelen die daarna volgden - in 2008, 2012 en 2016 - pakte het Amerikaanse team wel steeds goud.
Naar verwachting treden de Amerikanen volgend jaar op de Olympische Spelen in Tokio wel weer aan met de beste spelers uit de professionele competitie (NBA) om de olympische titel te verdedigen.