Rico Verhoeven & Jamal Ben Saddik
Volledig scherm
Rico Verhoeven & Jamal Ben Saddik © Mischa Keemink 2017

'Ben Saddik ging over een drempel, spugen doe je als je iemand wilt vernederen'

Gevecht Rico VerhoevenDe bokswereld was in rep en roer: kickbokser Jamal Ben Saddik (27) spuugde tijdens de staredown in het gezicht van zijn collega Rico Verhoeven. Overschrijdt hij een grens?

Quote

Rico is een echte kampioen, zowel binnen als buiten de ring.

Remy Bonjasky

„Dit hoort gewoon niet”, zegt meervoudig K1-kampioen Remy Bonjasky. „Er is een aantal dingen die je gewoon niet doet, zoals slaan en over elkaars kinderen praten. Ook spugen hoort daarbij. Hiermee gaat Ben Saddik over een drempel. Spugen is ver beneden peil, dat doe je als je iemand wilt vernederen. Hij had beter kunnen slaan.” De staredown ging dinsdagmiddag vooraf aan de clash tussen de twee kemphanen op 9 december.

The Flying Gentleman heeft respect voor hoe Verhoeven reageerde. „Hij liet zich niet in de val lokken, dat siert hem. Hij is een echte kampioen, zowel binnen als buiten de ring. Toch had ik het ook wel begrepen als hij een mep terug had gegeven.”

Bonjasky denkt dat het spuugincident invloed zal hebben op de partij. „Je ziet heel erg dat Ben Saddik zijn emoties niet onder controle kan houden. Het is voor hem te hopen dat het hem wel lukt tijdens de wedstrijd, want anders is het klaar.” Ook op Verhoeven zal het effect hebben, zo denkt de vechter die in oktober zijn comeback maakte tegen Melvin Manhoef. ,,Rico zal wraak gaan nemen op Ben Saddik in de ring. Ik kreeg juist wel een beetje respect voor Jamal, maar als je je op deze manier gedraagt, is die sympathie snel weg.”

Rico Verhoeven & Jamal Ben Saddik
Volledig scherm
Rico Verhoeven & Jamal Ben Saddik © Mischa Keemink 2017

Thom Harinck is het met Bonjasky eens. „In één woord: smerig”, reageert de oud-kickbokscoach.„Dit hoort echt niet thuis in de sport. Boksers horen respect voor elkaar te hebben, maar dit is echt het laagste wat er is.”

De boksbond GLORY heeft een boete opgelegd aan het Belgische zwaargewicht. Volgens Harinck, onder meer oud-coach van Badr Hari, is dat terecht: „Het zijn ongeschreven regels in de bokswereld, maar je mag elkaar tijdens een staredown gewoon niet aanraken. En dan spugen, dat hoort echt niet. Kijk, als je een stomp geeft… Natuurlijk mag dat ook niet, maar dat is nog beter dan in het gezicht van een tegenstander spugen.”

De 73-jarige Hagenees loopt al sinds 1972 mee in de bokswereld en ziet dit niet bepaald als een promotie voor de sport. „Deze mannen hebben een voorbeeldfunctie, er zijn kinderen die meekijken. Zo ontstaat er een slecht beeld van de vechtsport. Het zijn natuurlijk twee gladiatoren, maar het onderlinge respect moet altijd blijven.”

Beide heren verwachten Verhoeven als uiteindelijke winnaar. Bonjasky: „De statistieken spreken in het voordeel van Rico. Uiteraard wil dat niks zeggen, maar hij is in topvorm.”