Volledig scherm
Ronald Naar. © anp

Bergbeklimmer Ronald Naar overleden

UpdateDe Nederlandse bergbeklimmer en alpinist Ronald Naar is overleden. Dat heeft zijn vrouw vandaag bekendgemaakt. Naar is tijdens zijn beklimming van de Cho Oyu in Tibet onwel geworden. Voor het bereiken van de top besloot hij terug te keren. Tijdens de afdaling is hij overleden.

Volledig scherm
© anp
 Het overlijden van Ronald Naar betekent het verlies van hét icoon van de Nederlandse bergsport  
Frits Vrijlandt van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging

Bas Gresnigt, al jaren Naar zijn klimpartner, heeft laten weten dat Naar voor de beklimming nog uitgebreid medisch getest is. De expeditie naar de top van de Cho Oyu zou Naar zijn laatste worden.

Robert Naar werd in 1955 geboren. Al in de jaren zeventig beklom hij, vaak als eerste Nederlander, moeilijke bergwanden in de Alpen, zoals de beruchte noordwand van de Eiger. Daarna richtte hij zich op de hoogste bergtoppen van de wereld, zoals de Nanga Parbat, Broad Peak en Mount Everest. Ook organiseerde hij veel expedities naar onbegaanbare gebieden.

In de jaren negentig organiseerde Naar expedities naar de Himalaya-reuzen Mount Everest en K2, maar ook skitochten over de ijskappen van Groenland en Antarctica.

Icoon
'Het overlijden van Ronald Naar betekent het verlies van hét icoon van de Nederlandse bergsport', aldus voorzitter Frits Vrijlandt van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging. 'Ronald heeft zijn leven gewijd aan de bergsport en dat heeft tot nu toe niemand hem nagedaan.'

Volgens Vrijlandt is bergbeklimmen voor velen een hobby, maar was het voor Ronald Naar zijn leven. 'Hij haalde als eerste Nederlander de 'seven summits' binnen.' Dat zijn de hoogste bergen van elk continent.

Beschuldiging
In mei 2003 werd Naar in de Volkskrant en andere media, waaronder het buitensportblad Op Pad, ervan beschuldigd dat hij nooit de top van de 8125 meter hoge Nanga Parbat zou hebben bereikt. In juni 2003 won Naar een rechtszaak tegen cameraman Frank Moll en het tijdschrift Op Pad.

In mei 2006 spande de cameraman een hoger beroep aan. Hij kwam hierbij met nieuwe verklaringen die zijn beweringen zouden moeten onderstrepen. Naar slaagde er tijdens de zitting in de onjuistheid van deze verklaringen aan te tonen. Daarop schoof het hof de vrijheid van meningsuiting van de cameraman terzijde en won Naar het hoger beroep.

Fotorolletje
In het najaar van 2006 slaagden medewerkers van het gerenommeerde MMM (Messner Mountain Museum) beweringen van een van Molls belangrijkste getuigen tegen Naar, de Oostenrijker Robert Schauer, te ontmaskeren. Schauer heeft jarenlang beweerd dat hij de fotograaf van het door Naar gevonden fotorolletje zou zijn waarop het laatste traject naar de top is vastgelegd, en dat eindigt met een topfoto van de Nanga Parbat.

De werkelijke fotograaf bleek in 2006 Schauers expeditieleider Hanns Schell die meteen verklaarde dat hij - het rolletje bekijkend en zijn geheugen raadplegend - ook geen andere plaats kan bedenken dan de top als plaats van verlies.

'Het nieuws van het overlijden is als een nachtmerrie tot ons gekomen. Hoe kan het toch zijn dat Nederlands bekendste bergklimmer er niet meer is', schrijft het expeditieteam Cho Oyu 2011 vandaag op haar weblog.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
Ronald Naar. ANP