Bestuurder dweilmachine (42) met heldendebuut in NHL: 'Tijd van mijn leven’

IJsdweiler Dave Ayres verruilde dit weekend de anonimiteit op zijn dweilmachine voor het doel van de Carolina Hurricanes. De 42-jarige Canadees maakte daarmee zijn debuut in de NHL en hielp zijn ploeg prompt aan een 3-6 overwinning.

Op bezoek bij Toronto Maple Leafs gisteren raakten de twee keepers van Carolina geblesseerd. Eerste doelman James Reimer haakte al na 6 minuten af, zijn vervanger Petr Mrazek moest na 5 minuten de strijd staken. Daardoor moest de 42-jarige Ayres, die in het dagelijks leven het ijs van de NHL-ploeg poetst, uit het publiek worden geplukt en onverwacht zijn opwachting maken. Hij luisterde zijn debuut in de hoogste ijshockeycompetitie op met acht gepareerde schoten en een 3-6 overwinning.

Ayres (met blauwe helm) wordt bejubeld door zijn ploeggenoten.
Volledig scherm
Ayres (met blauwe helm) wordt bejubeld door zijn ploeggenoten. © AP

,,Dit was fantastisch’’, vertelde de dolgelukkige Ayres na afloop voor de camera's van de NHL. ,,Ik heb de tijd van mijn leven gehad. Het was een schok toen ik te horen kreeg dat ik erin moest, maar het was wel leuk. Een van de spelers zei tegen me: ‘Ga gewoon plezier maken, het maakt ons niet uit als je tien pucks doorlaat’. Daardoor was ik gelijk op mijn gemak.’’ Ayres, die vijf jaar geleden zijn amateurcarrière beëindigde, moest slechts twee doelpunten slikken.

,,Het was prachtig’’, vervolgde Ayres. Ik sta vaker op het ijs, maar dan zonder publiek. Met de fans erbij is het een compleet andere ervaring. Dit doe je maar een keer in je leven.” Door de zege steeg Carolina naar de zevende plek in de Eastern Conference van de National Hockey League (NHL).

  1. De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De veertigste jubileumeditie van de Marathon Rotterdam gaat zondag niet door. Toch vonden wij van De Pacer het tijd voor iets bijzonders: een terugblik op de eerste Marathon Rotterdam in 1981. Met Jacques Valentin, derde die dag, halen we anekdotes op over een gedenkwaardige editie in de regen, met vijf rondjes rond de Kralingse Plas en slechts 180 finishers. Van een populair massa-evenement was toen nog geen sprake was, de marathon werd gelopen door een select groepje hardcore pioniers met cola als sportdrank.
  2. Woods en Mickelson met American football-sterren tegenover elkaar in ‘The Match 2'

    Woods en Mickelson met American foot­ball-ster­ren tegenover elkaar in ‘The Match 2'

    Golfgrootheden Tiger Woods en Phil Mickelson willen deze maand opnieuw tegen elkaar uitkomen in een showwedstrijd over achttien holes. Het gaat deze keer om een lucratief liefdadigheidsduel om het leed voor het Amerikaanse publiek tijdens de coronacrisis ietwat te verzachten. De tweede editie van ‘The Match’ krijgt, als het goed is, met twee grote namen uit het American football een extra dimensie.