Volledig scherm
Simone Biles. © AP

Biles evenaart met spectaculaire zesde meerkamptitel stokoud record

Simone Biles heeft bij de Amerikaanse kampioenschappen in Kansas City voor de zesde keer de titel op de meerkamp gewonnen. Daarmee evenaarde ze een stokoud record van Clara Schroth-Lomady. 

Net als Schroth-Lomday kroonde de 22-jarige Biles zich voor de zesde keer tot de beste meerkampster van de Verenigde Staten. Haar voorganger flikte dit kunstje in de jaren '40 en '50 van de vorige eeuw. 

Biles, de viervoudig olympisch kampioene van Rio, verwende het publiek in Kansas City met een paar unieke elementen in haar oefeningen. Zo liet ze op de vloer een geslaagde 'triple-double' zien, iets wat nog nooit een turnster was gelukt in een officiële wedstrijd. 

Voordat ze de pers te woord stond, pakte Biles even haar telefoon erbij om een video van haar spectaculaire serie salto's en schroeven terug te kijken. ,,Ik wilde niet de laatste persoon ter wereld zijn die dit zou zien", vertelde ze lachend.

Biles was op drie van de vier onderdelen de beste, op de brug met ongelijke leggers eindigde ze als derde. De Amerikaanse scoorde 118,500 punten, bijna 5 punten meer dan nummer twee Sunisa Lee (113,550).