Volledig scherm
Rens Blom met zijn gouden medaille op de WK atletiek in Helsinki op 12 augustus 2005. Blom pakte de wereldtitel met een sprong van 5,80 meter. © ANP

Blom over nieuw wereldrecord polsstokhoogspringen: ‘Holy shit, wát hoog!’

6,17 meterRens Blom, de wereldkampioen polsstokhoogspringen van 2005, is zwaar onder de indruk van de door Armand Duplantis zaterdag gesprongen 6,17 meter. ,,Hij is hiervoor op de wereld gezet”, zegt Blom over de pas 20-jarige nieuwe wereldrecordhouder.

Door Pim Bijl

Rens Blom stond zaterdagavond op een feest toen hij een appje van een vriend kreeg. Recent hadden de twee contact gehad en gezegd: het duurt niet lang meer voordat Duplantis een wereldrecord springt. Zaterdagavond was het dus zover in het Poolse Torun. ,,Ik ben naar buiten gelopen en heb gekeken naar de beelden van die sprong. Vet man!”

Het zal in 2013 geweest zijn dat Blom een nog zeer jonge Duplant ontmoette bij een wedstrijd in de Verenigde Staten. ,,Toen was het echt nog zo’n klein menneke. Hij kwam naar ons toe, wilde handtekeningen van iedereen en dan vooral van Lavillenie. Daar was hij helemaal idolaat van. Maar ook hijzelf was toen al een begrip omdat hij elk juniorenrecord brak. Het polsstokspringen is hem met de paplepel ingegoten door zijn vader. Hij is hiervoor op de wereld gezet.”

Blom werd in Helsinki in 2005 de eerste Nederlandse wereldkampioen atletiek. De voormalig atleet heeft een persoonlijk record van 5,80 meter. ,,Dat vond ik al hoog, maar dit zijn bizarre hoogtes. Niet normaal. Zijn sprong was nagenoeg perfect. Holy shit, wát hoog! De klassieke Boebka-techniek was iets sierlijker, met een lange pendel. Maar Renaud Lavillenie, de wereldrecordhouder voor Duplantis, en Duplantis doen aan tuck and shoot. Ze maken zich heel klein alsof ze een salto maken, trekken heel actief hun benen in en die strekken ze dan weer uit. Daarmee springen ze toch weer een stukje hoger. Het is heel gaaf dat de sport zich blijft evalueren op die manier.”

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© AFP