Volledig scherm
© ANP

Bouwmeester nu al in Tokio voor Spelen 2020

Amper twee maanden nadat ze voor de kust van Rio de Janeiro olympisch goud had veroverd, zit zeilster Marit Bouwmeester al in Tokio om het water te verkennen waarop ze over vier jaar haar titel wil prolongeren.

Volledig scherm
© ANP

De 28-jarige Friezin is samen met haar coach Jaap Zielhuis en windsurfer Kieran Badloe en diens coach Aaron McIntosh naar de Japanse hoofdstad gevlogen. ,,Hopelijk hebben we na volgende week een eerste idee van hoe de olympisch kampioen van 2020 eruit ziet'', zei Zielhuis.

Bouwmeester pakte in Rio goud in de Laser Radial, nadat ze vier jaar eerder in Londen genoegen had moeten nemen met zilver. Voldaan is de tweevoudig wereldkampioene nog lang niet. Vier jaar voor de volgende Spelen zijn de voorbereidingen al begonnen. ,,We gaan hier kijken welke manier van zeilen nodig is voor medailles in Tokio. De plaatselijke omstandigheden zijn heel belangrijk, we willen een goed beeld krijgen van wat we kunnen verwachten over vier jaar'', aldus Zielhuis.

De Nederlandse equipe kijkt onder meer naar de stroming, de golfslag en hoe de wind zich gedraagt voor de kust van Tokio. ,,Met deze informatie maken we een planning voor de komende vier jaar. Hopelijk is het water vergelijkbaar met bijvoorbeeld Scheveningen, dat scheelt aanzienlijk voor de sporters en coaches omdat ze dan veel meer in Nederland kunnen trainen.'' Als test doet Bouwmeester deze week in Tokio mee aan een zeilevenement.