Volledig scherm
Marit Bouwmeester. © ANP

Bouwmeester pakt goud in wereldbeker

Marit Bouwmeester heeft de wereldbekerwedstrijd in Enoshima op haar naam geschreven. De Nederlandse zeilster won vandaag in de Laser Radial de medalrace op het water waar over twee jaar de Olympische Spelen zijn.

Bouwmeester kwam uit op 30 punten en bleef de Zweedse Josefin Olsson (51 punten) voor. De Belgische Emma Plasschaert eindigde met 57 punten als derde. De Nederlandse Daphne van der Vaart werd zevende en haar landgenote Maxime Jonker tiende.

Olympisch- en drievoudig wereldkampioene Bouwmeester stelde gisteren deelname aan de Olympische Spelen van Tokio in 2020 al veilig. Datzelfde gold voor windsurfster Lilian de Geus in de RS:X-klasse.

Ook goud voor Zegers en Van Veen

Afrodite Zegers en Anneloes van Veen behaalden vandaag in de 470-klasse goud zonder te varen. De organisatie kon de medalrace vanwege een gebrek aan wind niet door laten gaan. Zegers en Van Veen gingen na acht races met 29 punten aan de leiding. De Japanse vrouwen Ai Kondo Yoshida en Miho Yoshioka volgden met 33 punten, voor de Italiaanse zeilsters Benedetta Di Salle en Alessandra Dubbini met 34 punten. Dat is nu ook de eindstand. ,,Gewonnen zonder te varen, dus dat is wel een beetje gek'', aldus Veen. ,,We mogen niet klagen natuurlijk.''

Volledig scherm
Afrodite Zegers en Anneloes van Veen. © anp

Ook Nicholas Heiner eindigde als eerste. De Nederlander hoefde vandaag in de Finn-klasse, net als Zegers en Van Veen, niet meer in actie te komen omdat er te weinig wind stond. Regerend olympisch kampioen Giles Scott uit Groot-Brittannië moest met zilver genoegen nemen.

Kiran Badloe won gisteren de wedstrijd in Enoshima in de RS:X-klasse. Hij finishte de medalrace als tweede en pakte meer dan genoeg punten voor het goud. Goede vriend en concurrent Dorian van Rijsselberghe kwam als negende over de finishlijn en sloot de wedstrijd ook af als negende.

Van de Nederlanders plaatsten alleen De Geus en Bouwmeester zich in Enoshima voor de Spelen. In de andere olympische klassen met Nederlandse medaillekandidaten loopt de olympische kwalificatieprocedure minimaal nog door tot in 2019.

  1. Atletiekgrootheden Farah en Gebrselassie ruziën over incident in hotel

    Atletiek­groot­he­den Farah en Gebrselas­sie ruziën over incident in hotel

    Mo Farah en Haile Gebrselassie, twee grootheden in het langeafstandslopen, zijn met elkaar in de clinch gegaan. Aanleiding voor het ‘moddergevecht’ is een incident in maart in Ethiopië. Farah (36) beschuldigt Gebrselassie van nalatigheid bij een diefstal in een hotel, dat eigendom is van Gebrselassie (46). De Ethiopiër reageerde venijnig. Volgens hem had Farah het hotel verlaten zonder te betalen en zich respectloos gedragen. Ook zou Farah een andere atleet hebben belaagd.