Volledig scherm
© EPA

Carlsen pakt wereldtitel schaken na zenuwslopende tiebreak

UpdateMagnus Carlsen heeft zichzelf een prachtig cadeau gegeven. De Noorse topschaker prolongeerde op zijn 26ste verjaardag de wereldtitel. Hij versloeg in de noodzakelijke tiebreaks zijn Russische uitdager Sergej Karjakin.

Volledig scherm
Magnus Carlsen prolongeert opnieuw zijn wereldtitel. © epa

Carlsen won twee van de vier tiebreaks met een bedenktijd van slechts 25 minuten. De vier wedstrijdjes snelschaak waren nodig omdat beide grootmeesters elkaar de afgelopen drie weken tijdens twaalf partijen in evenwicht hielden in South Street Seaport van New York (6-6).

De Russische uitdager Karjakin won de achtste wedstrijd, de Noorse titelverdediger de tiende. De overige duels eindigden in remise. Carlsen won de tweekamp uiteindelijk met 9 tegen 7.

Carlsen is wereldkampioen sinds hij in 2013 de Indiër Viswanathan Anand versloeg. In 2014 verdedigde hij zijn titel met succes tegen diezelfde Anand. De 26-jarige Karjakin werd uitdager door in maart in Moskou het kandidatentoernooi te winnen.

Volledig scherm
© Photo News
Volledig scherm
© Photo News

Kleurloos optreden
De favoriete Carlsen stelde enigszins teleur in de eerste serie van twaalf reguliere partijen. De Noor met de hoogste elo-rating ooit speelde minder goed en aanvallend dan verwacht. Het blijft gissen naar de reden voor het ietwat kleurloze optreden van de aanvoerder van de wereldranglijst die allang niet meer alleen maar met schaken bezig is. Tijdens de tweekamp kwam de documentaire Magnus uit in veel bioscopen. Carlsen sloot onlangs ook grote contracten met investeringsmaatschappijen, een advocatenkantoor en een Noorse krant.

Boze tongen beweerden dat Carlsen ook bang was dat Russische hackers zijn conversaties met secondanten over internet zouden volgen. Dat zou verlammend gewerkt hebben op zijn spel. Als dat waar is, dan zullen we dat misschien wel nooit te weten komen.

In de beslissende serie van vier tiebreaks leek Carlsen weer op die grootmeester die de laatste jaren de schaakwereld regeert. In de tweede partij verzuimde hij in gewonnen positie nog afstand te nemen van Karjakin. In de derde tiebreak profiteerde hij van een fout van de Rus, die op dat moment in hevige tijdnood verkeerde. De vierde en laatste tiebreak sloot hij in stijl af met een overwinning met wit.

In de historie is een tweekamp om de wereldtitel twee keer eerder beslist in een tiebreak. De Rus Vladimir Kramnik won in 2006 van de Bulgaar Veselin Topalov in het rapid, evenals de Indiër Viswanathan Anand in 2012 van de Israëliër Boris Gelfand.

Volledig scherm
Magnus Carlsen © Photo News
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement