Carolijn Brouwer eerste vrouwelijke winnaar Volvo Ocean Race

videoDe Volvo Ocean Race kreeg vanmiddag in Den Haag de finish die het verdiende. Spannender was het nog nooit in de geschiedenis van de zeilwedstrijd. Na 84 duizend kilometer varen over de wereld moest er bij wijze van spreken een fotofinish aan te pas komen om de winnaar te bepalen. Het werd Dongfeng, de Chinese boot met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord. 

Door Rik Spekenbrink

Zowel de elfde etappe, van Gothenburg naar Den Haag, als het totaalklassement werd een prooi voor Dongfeng. De finish was zenuwslopend. Mijl voor mijl maakte Dongfeng de achterstand op Mapfre en het Nederlandse Team Brunel van schipper Bouwe Bekking goed. Om die, virtueel, rond de klok van half 5 definitief te passeren.

Dongfeng lag vanochtend nog zo’n 50 nautische mijl achter op de koplopers. Het had ter hoogte van Denemarken voor een route dicht langs de kust gekozen. Mapfre en Brunel namen een westelijkere route. Dat leek zich uit te betalen. Maar al snel bleek de tactische keuze van Dongfeng de winnende zet van de race te zijn. Met een gunstigere wind en stroming liep Dongfeng langst de Noord-Hollandse kust beetje bij beetje in op Mapfre en Brunel.

De geschatte 20 duizend toeschouwers op de Scheveningse kade hoopten op een zege van Brunel, maar zagen de rode boot van Dongfeng het eerst de haven binnenvaren. En daar zat ook een fraai Nederlands tintje aan. Brouwer, de 44-jarige zeilster met een appartement op de Scheveningse boulevard, is de eerste vrouw die de Volvo Ocean Race wint. Tot deze editie deden er wel vrouwen mee aan de oceaanrace, maar op een eigen boot. Totdat de organisatie gemengde equipes toestond.

Brouwer: ,,Mijn doel was als eerste Nederlandse vrouw deze zeilrace te winnen. Toen schipper Charles Caudrelier mij benaderde en vroeg ik of met hem wilde meezeilen, twijfelde ik geen moment. Het was een knotsgekke race. We moesten vooral het hoofd koel houden en dat is gelukt.''

Volledig scherm
Carolijn Brouwer is de eerste Nederlandse winnares van de Volvo Ocean Race. Hier poseert zij met de trofee. © Pim Ras Fotografie
Volledig scherm
Carolijn Brouwer. © RV - Volvo Ocean Race