Volledig scherm
Caster Semenya hoort morgen of ze zonder beperkingen mag blijven deelnemen aan wedstrijden. © AFP

CAS doet woensdag uitspraak in omstreden zaak-Semenya

De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya krijgt woensdag duidelijkheid of ze zonder beperkingen mag blijven deelnemen aan wedstrijden. Het internationaal sporttribunaal CAS doet op die dag uitspraak in de zaak die ze tegen de internationale atletiekfederatie IAAF heeft aangespannen.

Semenya (28) schakelde half juni vorig jaar het CAS in. Ze is het niet eens met de nieuwe regelgeving van de IAAF betreffende atletes met een van nature te hoge testosteronspiegel. De atletiekfederatie wil dat deze vrouwen medicijnen gaan slikken om de waarde van dat hormoon te verlagen. Die sporters, onder wie tweevoudig olympisch kampioene Semenya, zouden anders in het voordeel zijn.

De door de IAAF gewenste maatregel geldt alleen voor atletes op de afstanden tussen de 400 en 1500 meter. Met name op die afstanden zou sprake zijn van oneerlijke concurrentie.
De IAAF besloot in oktober vorig jaar de invoering van de omstreden regelgeving uit te stellen tot na de uitspraak van het CAS in de zaak-Semenya. 

Het sporttribunaal zou aanvankelijk eind maart een uitspraak doen. Het sporttribunaal had echter meer tijd nodig, omdat zowel de IAAF als de drievoudig wereldkampioene op de 800 meter nieuwe documenten had aangeleverd. Het CAS verklaarde in een eerder stadium dat het om een cruciale zaak gaat, met mogelijk verregaande consequenties voor de atletiek en de sport in het algemeen.

Het College voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties zette vorige maand vraagtekens bij de door de IAAF gewenste regelgeving. Vrouwelijke atleten dwingen om hun testosteronspiegel te regulieren zou in strijd kunnen zijn met de rechten van de mens, aldus het college.