Volledig scherm
Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF. © ANP

Chef de mission voor Tokio 2020 'binnen enkele weken' onthuld

De chef de mission voor de Olympische Spelen van Tokio 2020 wordt ,,binnenkort'' bekend. ,,Tussen nu en een paar weken'', liet technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF weten. ,,Ik heb altijd gezegd dat het na de zomer zou gebeuren en daar zitten we nu wel zo ongeveer.''

Directeur Gerard Dielessen zei na de Olympische Spelen eind februari in Zuid-Korea dat NOC*NSF van plan is om een 'splitsing' te maken tussen de Zomer- en Winterspelen. Beide evenementen zouden derhalve een eigen chef de mission moeten krijgen. 

,,Daar zeg ik nu nog niks over. Dat wordt over een paar weken wel duidelijk als we naar buiten komen met de nieuwe chef de mission, ook voor de Paralympische Spelen'', vertelde Hendriks.

Jeroen Bijl, de baas van TeamNL bij Pyeongchang 2018, hield het eerder dit jaar voor gezien bij NOC*NSF. Hij fungeert nu als technisch directeur van de Nederlandse hockeybond.

De sportkoepel heeft inmiddels de zogenoemde 'prestatie-eisen' voor Tokio 2020 bekendgemaakt. ,,Er is eigenlijk niets veranderd, alleen in formele zin hebben we wat omschrijvingen aangepast, op advies van de juridische afdeling'', aldus Hendriks. ,,Inhoudelijk is er niets gewijzigd.''

Sporters die hebben aangetoond dat ze een redelijke kans maken op een plaats bij de beste acht komen in principe weer in aanmerking voor deelname aan de Olympische Spelen. Voor de Europese Spelen komend jaar in Minsk moet er sprake zijn van een redelijke kans om bij de beste tien te komen.