Sun Yang.
Volledig scherm
Sun Yang. © AP

Chinese topzwemmer Sun Yang voor acht jaar geschorst

Sun Yang wordt voor acht jaar geschorst wegens overtreding van de dopingregels. Die straf heeft het internationale sporttribunaal CAS opgelegd. 

De Chinese topzwemmer weigerde in 2018 mee te werken aan een dopingcontrole omdat de controleurs zich volgens hem niet konden identificeren.

Aanvankelijk sprak de mondiale zwembond FINA Sun Yang vrij vanwege procedurefouten. Tegen die beslissing ging het mondiale antidopingbureau WADA met succes in beroep bij het CAS. WADA zegt in een reactie blij te zijn met de uitspraak van het CAS.

WADA verzocht het CAS vorig jaar de Chinees wel te schorsen vanwege de weigering. De drievoudig olympisch kampioen werd in 2014 al eens voor drie maanden geschorst na een positieve dopingtest.

De 28-jarige Chinees weigerde in september 2018 mee te werken aan een onverwachte dopingcontrole. Leden van zijn begeleidingsstaf zouden zelfs bloedstalen met een hamer hebben vernietigd. De mondiale zwembond FINA sprak Sun desondanks vrij vanwege “procedurefouten”.

Ondanks het beroep mocht Sun in juli 2019 wel meedoen aan de WK. Tot ongenoegen van heel wat van zijn collega-zwemmers, die demonstratief weigerden om de Chinees op het podium te feliciteren nadat hij in Gwangju goud had gepakt op de 200 en 400 meter vrije slag.

  1. De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De veertigste jubileumeditie van de Marathon Rotterdam gaat zondag niet door. Toch vonden wij van De Pacer het tijd voor iets bijzonders: een terugblik op de eerste Marathon Rotterdam in 1981. Met Jacques Valentin, derde die dag, halen we anekdotes op over een gedenkwaardige editie in de regen, met vijf rondjes rond de Kralingse Plas en slechts 180 finishers. Van een populair massa-evenement was toen nog geen sprake was, de marathon werd gelopen door een select groepje hardcore pioniers met cola als sportdrank.