Volledig scherm
© Twitter

Cool Runnings II: Nigeria debuteert in bobslee op Winterspelen

Voor het eerst zullen sporters uit Nigeria deelnemen aan de Winterspelen. Dat is te danken aan Seun Adigun, een in Texas woonachtige bobsleester die zich samen met de remsters Ngozi Onwumere en Akuoma Omeoga heeft gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Pyeongchang.

 ,,Ik ben bijna overweldigd door dit nieuws'', liet Adigun weten. ,,Dit is een mijlpaal in de sport voor Nigeria.'' Het team, inmiddels gesponsord door Visa, voldeed deze week in Calgary aan de eisen voor deelname. Nooit eerder was een Afrikaans land bij de mannen noch bij de vrouwen actief in het bobsleeën op Olympische Spelen.

Adigun nam eerder als hordeloopster deel aan de Olympische Spelen van Londen 2012. Ze was een jaar als remster actief in een Amerikaans bobsleeteam, maar ging op zoek naar landgenotes met wie ze een Nigeriaans team kon opzetten. Zo vond ze Onwumere en Omeoga, beiden eveneens actief in de atletiek.

De prestatie van Adigun en haar teamgenoten doet denken aan 1988. Tijdens de Olympische Winterspelen van dat jaar in Calgary (Canada), nam Jamaica voor de eerste keer deel.  De Jamaicaanse mannen stonden toen aan de start in de twee- en viermansbob. Dit gaf aanleiding tot de film Cool Runnings.

  1. Visser nu commentator bij WK rugby: ‘Nieuw-Zeeland is zeker niet de grote favoriet’
    WK in Japan

    Visser nu commenta­tor bij WK rugby: ‘Nieuw-Zee­land is zeker niet de grote favoriet’

    Tim Visser deed vier jaar geleden als international van Schotland mee aan het WK rugby in Engeland. In mei stopte hij op 32-jarige leeftijd als rugbyer, maar de komende anderhalve maand is hij als commentator op de Britse, Ierse en Nederlandse televisie/radio bijna dagelijks te horen over het WK in Japan. ,,Mijn advies is: probeer zoveel mogelijk van het WK te zien, want het is een uniek sportevenement.”