Hoe ziet de sportkalender van 2020 eruit?
Volledig scherm
Hoe ziet de sportkalender van 2020 eruit? © ANP

De corona-sportkalender van 2020: wanneer vindt wat nu plaats?

Zo ongeveer alle grote sportevenementen zijn de afgelopen tijd verplaatst. Het is soms moeilijk bij te houden. Hoe ziet de rest van het jaar er nu uit per sport? Een alfabetisch overzicht, dat bijna dagelijks wel verandert.

Amerikaanse sport

MLB: de hoop is dat het honkalseizoen eind juli begint en in november eindigt, mogelijk alleen gespeeld in één of twee staten (Arizona en Florida).
NBA: vanaf juli moeten de laaste reguliere basketbalduels en de play-offs worden gespeeld, in één stad. Las Vegas heeft de beste papieren.
NHL: het plan is om het ijshockeyseizoen af te maken in juli en augustus. Hoe is nog onduidelijk.
NFL: de start van het American football-seizoen staat gepland voor 10 september.

Atletiek

Van de eerste negen wedstrijden in de befaamde Diamond League zijn er acht geschrapt. De editie in Oslo op 11 juni krijgt een alternatieve uitvoering.  Het EK dat in Frankrijk (25-30 augustus) gehouden zou worden is geannuleerd. 
14 september: marathon van Boston (VS)
4 oktober: marathon van Londen (GBr)
18 oktober: marathon van Parijs (Fra)
18 oktober: marathon van Amsterdam
25 oktober: marathon van Rotterdam
1 november: marathon van New York (VS)
5-7 maart 2021: EK indoor in Torun (Pol)
19-21 maart 2021: WK indoor in Nanjing (Chn)

Dafne Schippers.
Volledig scherm
Dafne Schippers. © BSR Agency

Autosport

De Formule 1-organisatie houdt hoop op een volwaardig seizoen, dat op 5 juli van start moet gaan met de GP van Oostenrijk. De GP van Zandvoort is afgelast. Mogelijk strijkt het circus na 1 september wel neer in de badplaats. 
30-31 mei: seizoensstart Indycar Series met twee races in Detroit
23 augustus: Indy 500 (was 24 mei)
19-20 september: 24 uur van Le Mans (was 13-14 juni)

Max Verstappen
Volledig scherm
Max Verstappen © Getty Images

Baanwielrennen

Hoe het programma voor de rest van 2020 eruit gaat zien, is nog zeer onduidelijk.
24-29 november: Zesdaagse van Rotterdam

Basketbal

Er is definitief een punt gezet achter de eredivisie bij de mannen. Een kampioen is niet aangewezen. Voor de inschrijvingen voor de Europese toernooien van volgend seizoen wordt de huidige stand op de ranglijst aangehouden. De bekerfinale tussen Donar en Leeuwarden wordt verschoven.

BMX

De WK in Houston zouden van 26-31 mei gehouden worden, maar zijn uitgesteld. Naar een nieuwe datum wordt nog gezocht.

Darts

Michael van Gerwen.
Volledig scherm
Michael van Gerwen. © BSR Agency

Dartsbond PDC mikt op eind juli voor een herstart van de Premier League en heeft ook een nieuw schema opgesteld.
30 juli: Birmingham
13 augustus: Belfast
20 augustus: Londen
27 augustus: Leeds
3 september: Berlijn
9 en 10 september: Rotterdam
17 september: Glasgow
24 september: Manchester
1 oktober: Newcastle
15 oktober: Sheffield

Golf

De Amerikaanse PGA Tour wil vanaf half juni weer toernooien organiseren, te beginnen met de Charles Schwab Challenge in Fort Worth (Texas) van 11-14 juni. De European Tour ligt hoe dan ook stil tot eind juli. Het KLM Open, dat hieronder valt, staat vooralsnog gewoon gepland van 17-20 september. Bij de vrouwen hoopt men ook op een herstart in juni van de LPGA Tour.
6-9 augustus: PGA Championship (was 14-17 mei)
17-20 september: US Open (was 18-21 juni)
25-27 september: Ryder Cup
12-15 november: The Masters (was 9-12 april)
Dit jaar niet: Brits Open

Handbal

De Nederlandse handbalsters moeten in de week van 1 tot en met 7 juni nog vier kwalificatieduels spelen voor het EK, dat in december wordt gehouden. De mannen hopen in een rechtstreeks duel met Oostenrijk een ticket voor het WK van 2021 te veroveren. Zij moeten tussen 29 juni en 5 juli aan de bak.
3-20 december: EK voor vrouwen in Denemarken en Noorwegen
14 januari-31 januari 2021: WK voor mannen in Egypte

Hockey

De Nederlandse hockeybond heeft alle competities van dit seizoen beëindigd. Er worden geen kampioenen uitgeroepen. Geen club promoveert of degradeert.

De Pro League, het landentoernooi waar zowel de Nederlandse mannen en vrouwen aan meedoen, is stilgelegd. Het plan is de geschrapte wedstrijden in het komende seizoen alsnog te spelen.

Judo

8-10 november: EK in Praag (was 1-3 mei)

Motorsport

De eerste zeven races van het MotoGP-seizoen zijn afgelast. Dat geldt ook voor de TT in Assen op 28 juni

In het motorcross zijn flink wat MXGP-races al verplaatst. Voor nu is de GP van Rusland op 5 juli de eerstvolgende race op de kalender.

Mountainbiken

De EK in het Oostenrijkse Stattegg gaan hoe dan ook niet door. De titelstrijd stond gepland voor 14-17 mei. Ook de WK in het Duitse Albstadt (25-28 juni) is afgelast. Nieuwe datums zijn er nog niet.

Mathieu van der Poel.
Volledig scherm
Mathieu van der Poel. © ANP

Roeien

De WK roeien, gepland voor 16-23 augustus in het Sloveense Bled, zijn definitief afgelast. Er wordt niet gezocht naar een andere datum. De EK in het Poolse Poznan staat nu op de kalender van 9 tot en met 11 oktober.

Rugby

Het toernooi om de Six Nations Cup ligt stil en er zijn plannen voor een herstart in de herst.

Shorttrack

Er komt geen nieuwe datum meer voor de WK in Seoel, die gepland stond voor 13-15 maart.

Tennis

Tot 13 juli wordt er niet getennist. De eerste ATP en WTA-toernooien die dan op het programma staan zijn Hamburg, Newport en Bastad bij de mannen en Boekarest, Lausanne en Bastad bij de vrouwen.
31 augustus-13 september: US Open
27 september-11 oktober: Roland Garros
Dit jaar niet: Wimbledon

Novak Djokovic en Roger Federer na de Wimbledon-finale van 2019. In 2020 wordt er niet op het heilige gras gespeeld.
Volledig scherm
Novak Djokovic en Roger Federer na de Wimbledon-finale van 2019. In 2020 wordt er niet op het heilige gras gespeeld. © EPA

Turnen

Zowel door de EK voor vrouwen (30 april-3 mei in Parijs) als de EK voor mannen (27-31 mei in Bakoe) is een streep gezet. Er wordt nog naar nieuwe datums gezocht.

Voetbal

De KNVB hoopte dat er vanaf half juni weer gevoetbald kon worden, maar na de persconferentie van premier Mark Rutte is dat niet mogelijk. Er mag tot 1 september niet gespeeld worden. Ook de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht, die gepland stond voor 12 juli, gaat niet door. 

Volgens verschillende media heeft de UEFA 26 en 29 augustus op het oog voor respectievelijk de finale van de Europa League en de finale van de Champions League.

De Bundesliga gaat weer vanaf half mei voetballen. In Engeland, Spanje en Italië wordt er nog gesproken over een hervatting. Frankrijk heeft de competitie wel stilgelegd.

Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie

Volleybal

De eredivisie wordt niet meer uitgespeeld. De Nevobo wijst geen kampioenen aan, in overleg met de Europese bond CEV wordt besloten welke teams aan de Europa Cup kunnen deelnemen. Over de scenario’s voor promotie en degradatie wordt nog nagedacht.

Wielrennen

Tot 1 juli wordt er hoe dan ook niet gekoerst, volgens de UCI. Wel heeft de Tour de France een nieuwe datum gekregen: 29 augustus-20 september. De WK vinden aansluitend plaats van 20-27 september. De Giro staat voor oktober op de kalender en de Vuelta wordt daarna nog verreden, zeer waarschijnlijk in november. Voor de vijf ‘monumenten’ (Milaan-San Remo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en Ronde van Lombardije) wordt ook nog een plekje gezocht in 2020.

Zwemmen

De EK in Boedapest, van 11-24 mei, zijn vooralsnog verplaatst naar 17-30 augustus. De Europese zwembond LEN moet nog wel een definitieve klap geven op zijn eigen voorstel.

  1. Ophef in Australië: kartonnen figuur seriemoordenaar bij rugbywedstrijd, zender ‘grapt’ met Hitler

    Ophef in Australië: kartonnen figuur seriemoor­de­naar bij rugbywed­strijd, zender ‘grapt’ met Hitler

    Ophef in Australië. Omdat fans nog niet toegelaten zijn bij de Australische Rugby League, worden kartonnen figuren ingezet om de stadions aan te kleden. Een goed idee, ware het niet dat sommige ‘supporters’ van de situatie misbruik maakten en op die manier plots seriemoordenaar Harold Shipman op de tribune zat. Fox Sports Australia ging vervolgens nog een stapje verder en zette in een sportshow een gefotoshopt beeld van Adolf Hitler tussen de andere rugbyfans.