Deze pakken moeten Knegt en Schulting aan goud helpen

VideoAls uithangborden is Nederlands hoop op olympisch shorttrackgoud gevestigd op Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting. In de zoektocht naar innovatie trainen zij sinds november met geavanceerde schaatspakken, waarmee bondscoach Jeroen Otter via zijn telefoon een trilling in de pols van de shorttrackers kan afgeven als zij niet diep genoeg zitten. Maar, zo zegt Otter, we zijn nog lang niet zo ver dat we geen coach nodig hebben.

Door Tim Reedijk

Brrrrr. Lachend drukt Otter op de ‘go lower’-knop op zijn telefoon. ,,Zullen we Sjinkie en Suzanne even pesten?”, vraagt de bondscoach aan de aanwezige pers. Brrrr, brrrr. Knegt en Schulting trainen sinds november in een op maat gemaakt schaatspak met vijf sensoren. Die staan in verbinding met een app, waarop Otter kan zien wat de afstand is tussen de heupen van de shorttrackers en het ijs. ,,Dus als ik denk: hey, hey, hey, even je aandacht erbij houden, dan druk ik die knop in.”

Volledig scherm
Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting trainen in een Samsung SmartSuit. © ANP

De shorttracker krijgt op dat moment een trilling bij zijn pols en weet op dat moment: ik zit niet diep genoeg om er het maximale uit te halen. Het is een door Samsung ontwikkeld trucje dat ervoor moet zorgen dat Knegt en Schulting beter inzicht krijgen in hun manier van schaatsen. En nee, die pakken mogen niet gedragen worden tijdens wedstrijden. Maar dat is het doel ook niet, zegt Schulting. ,,Tijdens wedstrijden moet het vanzelf gaan. Hoe langer we hiermee trainen, des te meer structuur erin komt. Dan komt het in je systeem en kan je het doorvoeren naar je wedstrijden.”

Knegt, een nuchtere Fries én doorgewinterde shorttracker, staat open voor de nieuwigheidjes in zijn sport. ,,Ik weet precies na hoeveel rondjes ik vermoeid raak en wanneer mijn kniehoeken niet goed zijn. Zo kan ik terug in positie komen. Maar in wedstrijden moet dat vanzelf gaan.”

De innovatieve shorttrackpakken zijn opvallend, zeker omdat er in het langebaanschaatsen geen noemenswaardige nieuwigheden zijn gepresenteerd. En wie herinnert ze niet, de hightech schaatspakken die de Verenigde Staten presenteerden in aanloop naar de Olympische Spelen in Sotsji? Met enkele vernuftheden in het tenue zouden alle schaatslanden overhoop gereden worden. Dachten ze. In de praktijk bleek er van alles mis, met een dramatische Spelen voor de Amerikaanse schaatsers ten gevolge.

Quote

Dit kan net dat extraatje geven

Sjinkie Knegt
Volledig scherm
Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting trainen in een Samsung SmartSuit. © ANP

Het grootste verschil is dat deze pakken ondersteunend zijn. ,,Je wordt er alerter van en bewuster van je manier van schaatsen”, vertelt Schulting. Knegt vult aan: ,,Dit kan net dat extraatje geven.”

En zo kan uitgerekend het Koreaanse Samsung de Nederlandse shorttrackers zomaar een extra duwtje geven. Als het aan Otter ligt, komt er nog veel meer technologische ontwikkeling in zijn sport. ,,We zijn nog lang niet zo ver dat we geen coach nodig hebben”, zo wuift hij de vraag weg of zijn eigen positie niet in gevaar raakt door de nieuwigheden. ,,Maar dit is stap 1. Misschien zijn we in 2022 wel toe aan stap 6 qua technologie.”