Volledig scherm
© ap

Dolfijnen uit Japanse baai des doods naar Sotsji

Vissers hebben in de Japanse baai van Taiji niet alleen op brutale wijze tientallen dolfijnen gedood maar ook vele dolfijnen gevangengenomen. Een aantal daarvan zijn bestemd voor Sotsji, waar zij de bezoekers van de Winterspelen zullen moeten entertainen in de Russische versie van SeaWorld.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© AP

Tijdens de laatste vijf maanden werden weer vele dolfijnen door Japanse vissers in de val gelokt. Sea Shepherd schat dat sinds het begin van het vangstseizoen honderden walvisachtigen zijn gedood en tientallen levend zijn verkocht aan dierenparken. Een zeer winstgevende business voor de Japanse vissers, want de prijs kan daarbij oplopen tot enkele honderdduizenden dollars per stuk.

Toeristische attractie
Nu is ook bekend geworden dat vele tuimelaars zijn overgebracht naar Sotsji. Daar vinden vanaf 7 februari de Winterspelen plaats. De dieren zullen moeten optreden in shows in het gloednieuwe aquarium dat speciaal voor het sportevent werd gebouwd, maar ook na afloop van de Spelen toeristen naar het oord moet blijven lokken.

Voor het dierenpark worden kosten noch moeite gespaard. Eerder ontstond er al controverse toen bleek dat twee orka's, die werden gevangen aan de Russische Oostkust, bestemd waren voor Sotsji.

'Onbegrijpelijk'
Volgens Russische media zal op 4 februari, drie dagen voor de officiële opening van de Winterspelen, een dolfijn samen met een atleet die de Olympische vlam draagt een stukje zwemmen in het basin van het waterpark.

Voor Sigrid Lüber van de organisatie Oceancare is het onbegrijpelijk dat optredens met dieren nog steeds plaatsvinden tijdens grootschalige internationale events. 'De exploitanten van dolfinaria kloppen zich op de borst omdat ze dolfijnen van de dood gered hebben, terwijl juist zij die hele handel in stand houden', aldus Lüber. 'Jonge dieren worden geselecteerd en van hun moeder gescheiden. Voor de toekomstige acrobaten wordt enorm veel geld betaald.'

Cijfers
Sinds de toekenning van de Winterspelen aan Sotsji is men daar druk in de weer met de inrichting van een paviljoen waar de tuimelaars kunnen gedijen. Dit alles onder het voorwendsel van de toeristische ontwikkeling van de regio aan Zwarte Zee.

Volgens officiële statistieken exporteerde Japan in 2012 vier tuimelaars naar Rusland. Vorig jaar volgden er nog eens vijftien.

  1. De Pacer | Voor Aad de Mos is lopen als doping
    Podcast

    De Pacer | Voor Aad de Mos is lopen als doping

    Je zou Aad de Mos eerder in een voetbalpodcast verwachten, maar wij weten dat hij ook al een leven lang loopt, zeker op zondagmorgen. Als trainer hakte hij al knopen over opstellingen door tijdens zijn duurloop. De oplossing die hij thuis niet zag, zag hij tijdens het hardlopen wél. Een gesprek over verdwaalde Ikea-toeristen, aanvallen van buizerds, lopen op de tankbaan, de Oirschotse Heide en afsnijdende voetballers als Johan Cruijff.