Volledig scherm
Richard Douma. © REUTERS

Douma na dramatische val alsnog toegelaten tot halve finale 1500m

Richard Douma mag morgen de halve finales lopen bij de WK atletiek in Londen. Zijn protest na zijn val in de series van de 1500 meter is toegewezen door de wedstrijdjury.

De Zaandammer was bezig aan een uitstekende race en lag in een positie om zich te plaatsen voor de halve finales, toen de voor hem lopende Oegandees Ronald Musagala ineens uitweek. Douma trapte op diens hak en struikelde op luttele meters van de finishlijn.

De Atletiekunie diende na het bekijken van de televisiebeelden protest in en vroeg om diskwalificatie van Musagala wegens ongeoorloofd hinderen. Dat gebeurde niet; de Oegandees mag ook gewoon uitkomen in de halve finales. Wel besloot de jury om Douma, vorig jaar vierde op de EK in Amsterdam, toe te voegen aan de halve finales.

Douma was voor de uitslag van het protest ontroostbaar. ,,Ik voelde me zo goed, ik had bij de beste zes gezeten en dan is alles mogelijk. Ik vind het zo jammer'', treurde hij bij de NOS. ,,Die gast voor me week iets uit, ik trapte op zijn hak en viel. Ik moet het nog even terugzien, maar ik denk dat het mijn eigen schuld is.''

Douma is bezig aan zijn eerste WK. Hij verraste vorig jaar bij de EK met de vierde plaats op de 1500 meter.

Volledig scherm
Richard Douma. © REUTERS
Volledig scherm
Richard Douma. © REUTERS