Volledig scherm
Kimia Alizadeh. © EPA

Enige Iraanse winnares olympische medaille ‘naar Nederland’ gevlucht

De enige sportvrouw uit Iran die een olympische medaille heeft behaald, is haar land ontvlucht. De 21-jarige Kimia Alizadeh, die tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 brons won bij het taekwondo, heeft Iran verlaten omdat ze niet langer deel wil uitmaken van ‘huichelarij, leugens en onrechtvaardigheid’, liet ze weten via social media.

Alizadeh heeft niet bekend gemaakt waar ze zich bevindt. Volgens onbevestigde berichten traint ze nu in Nederland. ,,Beste Iraanse mensen, ik wil de trappen van corruptie en leugens niet meer beklimmen‘’, schreef ze in een lange post op Instagram, waarin ze verantwoording aflegt voor haar vlucht.

,,Ik ben een van de miljoenen onderdrukte vrouwen in Iran. Ik droeg de kleding die ze wilden en zei wat ze me opdroegen te zeggen. Een vrouw telt niet mee, wordt vernederd en is slechts gereedschap. Niemand van ons geeft om ons. Wij zijn hulpmiddelen. Toch was dit was een moeilijke beslissing, veel moeilijker dan het winnen dan olympische goud. Maar waar ik nu ook ben, ik ben en blijf voor altijd een kind van Iran.” 

Haar vlucht komt op het moment dat het islamitische regime in Iran onder vuur ligt bij de bevolking door het neerschieten van een Oekraïens burgervliegtuig.