Volledig scherm
© AD

Epke, Sven of Pieter? Wie is de beste Nederlandse sportman van deze eeuw?

PollIs turner Epke Zonderland na het behalen van zijn derde wereldtitel de beste Nederlandse sportman van deze eeuw? AD columnist Hugo Borst vindt van wel, zo zei hij dit weekeinde bij Langs de Lijn. Ben jij het met hem eens?

Wij zetten de – volgens ons - beste tien Nederlandse sporters van deze eeuw op een rij. Een vergelijking tussen appels en peren uiteraard, maar daarom niet minder leuk. De belangrijkste criteria die we hebben gehanteerd: heeft de sporter meerder internationale prijzen gewonnen? En: was hij over een langere periode succesvol? Aan jou de keus.

Lees de toelichting van de genomineerden onder de poll.

poll

Wie is jouw sportman van de eeuw?

  • Pieter van den Hoogenband (8%)
  • Sven Kramer (31%)
  • Epke Zonderland (20%)
  • Max Verstappen (8%)
  • Tom Dumoulin (7%)
  • Arjen Robben (3%)
  • Dorian van Rijsselberghe (1%)
  • Michael van Gerwen (2%)
  • Mark Huizinga (0%)
  • Jeroen Dubbeldam (19%)
22737 stemmen

Pieter van den Hoogenband

Volledig scherm
Pieter van den Hoogenband. © ANP

Zwom acht olympische medailles bij elkaar. Pieter van den Hoogenband was op de Spelen van 2000 de beste op de 100 en 200 meter vrij. Dat kunststukje herhaalde hij vier jaar later bijna met goud op de 100 en zilver op de 200 meter. Van den Hoogenband haalde deze eeuw bovendien zeven van zijn in totaal zestien Europese titels.

Sven Kramer

Volledig scherm
Sven Kramer.

Als Sven Kramer alle medailles die hij ooit won om zijn nek zou hangen, zou hij waarschijnlijk spontaan voorover vallen. De Fries veroverde onder meer vier keer olympisch goud (twee keer zilver, drie keer brons), werd 19 keer eerste op het WK afstanden en was negen keer wereldkampioen en negen keer Europees kampioen allround. Kramer is daarmee ‘s lands beste schaatser ooit. En dat zegt wat in Nederland.

Epke Zonderland

Volledig scherm
Epke Zonderland. © ANP

Mondiale topper in een mondiale sport. Turner Epke Zonderland veroverde zaterdag zijn derde wereldtitel op de rekstok (ook driemaal zilver). De Fries, die in 2012 zijn finest hour beleefde met goud op de Olympische spelen van Londen, is nu de meest gelauwerde rekstokturner uit de geschiedenis. Zonderland was tevens al drie keer Europees kampioen.

Max Verstappen

Volledig scherm
Max Verstappen. © Getty Images

Werd op 15 mei 2016 de jongste Grand Prix-winnaar in de Formule 1 ooit toen hij - 18 jaar en 228 dagen oud – de grote prijs van Spanje won. De nog altijd piepjonge Limburger heeft na zijn zege vorige week in Mexico inmiddels vijf Grands Prix op zijn naam staan. En dan te bedenken dat het beste nog moet komen bij Verstappen.

Tom Dumoulin

Volledig scherm
Tom Dumoulin. © AP

Maar liefst 37 jaar nadat Joop Zoetemelk de Tour de France won, werd Tom Dumoulin in 2017 met zijn eindzege in Giro d’Italia de eerste Nederlander die een grote ronde op zijn naam schreef. Dat die prestatie geen toeval was, bewees hij dit jaar met een tweede plaats in het eindklassement van de Giro én de Tour. Dumoulin werd wereldkampioen tijdrijden in 2017. Ook maakte hij dat WK deel uit van het team dat de ploegentijdrit won.

Arjen Robben

Volledig scherm
Arjen Robben. © REUTERS

De enige voetballer die deze eeuw werd gekozen tot sportman van het jaar. Dat was in 2014, het jaar waarin hij met Oranje derde werd op het WK. Robben, in 2010 verliezend WK-finalist, is de beste en meeste succesvolle speler van zijn generatie. De Groninger won onder meer de Champions League en werd in vier verschillende landen in totaal elf keer landskampioen.

Dorian van Rijsselberghe

Volledig scherm
Dorian van Rijsselberghe. © Robin Utrecht

Werd in 2012 in Londen de tweede Nederlander na Stephan van den Berg (1984) die olympisch goud won bij het windsurfen. Van Rijsselberghe, ook al werelkampioen in 2011, bleek bepaald geen eendagsvlieg. De Texelaar prolongeerde 2016 zijn titel bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Michael van Gerwen

Volledig scherm
Michael Van Gerwen. © Clive Gee

Werd in 2014 de jongste wereldkampioen darts ooit. Na Phil Taylor is Van Gerwen de meeste succesvolle darter aller tijden. Nu al, want de 29-jarige Brabander heeft nog wel even te gaan natuurlijk. Van Gerwen is de nummer één van de wereld, heeft in zijn sport alles gewonnen wat er te winnen valt, en gaat eind dit jaar op jacht naar zijn derde wereldtitel.

Mark Huizinga

Volledig scherm
Mark Huizinga. © ANP

Vier jaar na zijn bronzen medaille op de Spelen van 1996 – maar dat was dus in de vorige eeuw – werd Huizinga in 2000 Olympisch judokampioen in de gewichtsklasse tot 90 kilo. De Vlaardinger, tienvoudig Nederlands kampioen, veroverde vier jaar later brons. Weer vier jaar later veroverde hij ook nog de Europese titel.

Jeroen Dubbeldam

Volledig scherm
Jeroen Dubbeldam. © Remco Veurink

Werd in 2000 de eerste Nederlandse winnaar van olympisch goud in het individuele springconcours. De Twentse springruiter was veertien jaar later ook de eerste Nederlander die een (individuele) wereldtitel veroverde. Met het nationale team was hij eveneens goed voor goud in de landenwedstrijd van de Wereldruiterspelen van 2006 en 2014. Werd in 2015 eveneens Europees kampioen.