Esther Vergeer.
Volledig scherm
PREMIUM
Esther Vergeer. © ANP

Esther Vergeer: ‘Die twee woorden, borstkanker en kwaadaardig, die komen wel binnen’

Ze werd na een traject van zeven jaar moeder van Jinte. Vier maanden later kreeg Esther Vergeer (38) borstkanker. De chef de mission van de Nederlandse paralympische ploeg zit midden in haar behandelingen. Een monoloog. ‘Tokio 2021 ga ik halen.’

Door Daniël Dwarswaard

,,December was het toen ik het knobbeltje voelde. Onder de douche viel het me op. Ik dacht nog: het zullen wel de hormonen zijn, of opgezette kliertjes ofzo, weet ik veel. Ik dacht niet direct aan het ergste. Gaat vast wel over, maar het knobbeltje bleef er zitten en werd harder. Toen heb ik het advies opgevolgd dat je zo vaak hoort: voel je iets geks, laat jezelf controleren. Dan onderneem je actie. De huisarts verwees me direct door.

,,Ze maakten een biopt en dan weet je: dat doen ze niet voor niets. Het bleek een kwaadaardig tumor te zijn in mijn borst. Die twee woorden, borstkanker en kwaadaardig. Dat komt wel binnen ja. Ik dacht: waarom moet míj dit nu overkomen. Het leven lachte ons door de geboorte van onze dochter juist zo toe. Die emotionele klap is wel een paar keer gekomen. Zo van: nee, ik wil dit irritante klotentraject niet.

  1. Podcast | Rene Kuijs wil door álle straten van Rotterdam hardlopen
    De Pacer

    Podcast | Rene Kuijs wil door álle straten van Rotterdam hardlopen

    Rotterdam telt 4000 straten en Rene Kuijs heeft zich ten doel gesteld om door al die straten te gaan hardlopen. Om zich al lopend de stad eigen te maken, om de gesprekken met de inwoners die het oplevert wanneer hij weer ergens met zijn kaart in de hand de route uit staat te stippelen. Hij kijkt om zich heen en neemt de omgeving in zich op. In de nieuwe aflevering van De Pacer spreekt hij over zijn Every Single Street-project.