Femke Heemskerk en haar man Guido Frackers.
Volledig scherm
Femke Heemskerk en haar man Guido Frackers. © Instagram.com/femkeheemskerk

Femke Heemskerk getrouwd in Canadees koffietentje: ‘Binnen twee minuten klaar’

Vanwege coronacrisisZe hadden het allemaal zo goed gepland. Topzwemster Femke Heemskerk (32) en haar verloofde Guido Frackers zouden in september – dus na de Olympische Spelen – in Amsterdam gaan trouwen. Maar na een bizarre week die begon in een klooster in Drachten en eindigde in het zonnige Californië gaf het koppel elkaar tussendoor in Canada het jawoord in een koffietentje.

Door de coronacrisis dreigden de 32-jarige zwemster en haar vriend die in het Amerikaanse Palm Springs woont, langere tijd van elkaar gescheiden te worden. Toen Heemskerk vorige week zondag het tijdelijke onderkomen van de zwemploeg in Drachten alweer na één nachtje moest verlaten wilde ze dan ook maar één ding. ,,Naar Guido toe. En zo snel mogelijk”, vertelde Heemskerk zondagmiddag telefonisch vanuit Palm Springs. ,,Gelukkig heb ik altijd mijn paspoort bij me. Maandagochtend zat ik al in het vliegtuig naar Vancouver waar ik Guido zag. De volgende ochtend werd ik geweigerd voor de vlucht naar Amerika. Een belangrijke reden was dat we alleen verloofd waren en niet getrouwd. Dus toen dachten we: dan moeten we maar snel trouwen. We hebben een ambtenaar gebeld en onze situatie uitgelegd. Die ambtenaar kwam nog dezelfde middag naar een koffietentje waar we twee getuigen hadden gevraagd, dat was zo geregeld. Het was een bizar maar ook een heel bijzonder moment. Binnen twee minuten was de plechtigheid voorbij.”

Sokken met hartjes

Heemskerk had verwacht dat ze wekenlang in een klooster in Drachten zou vertoeven en had alleen maar warme, comfortabele kleding in haar koffer gestopt. ,,Het enige toepasselijke wat ik bij me had, was een witte trui en sokken met hartjes erop. En ik droeg een joggingbroek”, vertelt Heemskerk lachend vanuit Californië.

Na drie dagen wachten op de officiële trouwpapieren mocht het pas getrouwde stel vrijdag per auto de Amerikaanse grens oversteken richting Seattle waarna het echtpaar naar Los Angeles vloog. ,,Ik ben zo opgelucht dat ik nu samen met Guido in Palm Springs zit. Hij heeft een huis met een klein zwembad. Ik heb een elastiek mee dus dan ik kan op één plek blijven zwemmen. Ook hebben we een squatrek en een tafeltennistafel besteld. We zijn lekker met z’n tweetjes, de zon schijnt en ik kan een beetje trainen dus we houden het hier zeker uit”, zegt Heemskerk die in ieder geval hoopt dat de Olympische Spelen worden uitgesteld.

Femke Heemskerk
Volledig scherm
Femke Heemskerk © Getty Images
  1. De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De veertigste jubileumeditie van de Marathon Rotterdam gaat zondag niet door. Toch vonden wij van De Pacer het tijd voor iets bijzonders: een terugblik op de eerste Marathon Rotterdam in 1981. Met Jacques Valentin, derde die dag, halen we anekdotes op over een gedenkwaardige editie in de regen, met vijf rondjes rond de Kralingse Plas en slechts 180 finishers. Van een populair massa-evenement was toen nog geen sprake was, de marathon werd gelopen door een select groepje hardcore pioniers met cola als sportdrank.
  2. Woods en Mickelson met American football-sterren tegenover elkaar in ‘The Match 2'

    Woods en Mickelson met American foot­ball-ster­ren tegenover elkaar in ‘The Match 2'

    Golfgrootheden Tiger Woods en Phil Mickelson willen deze maand opnieuw tegen elkaar uitkomen in een showwedstrijd over achttien holes. Het gaat deze keer om een lucratief liefdadigheidsduel om het leed voor het Amerikaanse publiek tijdens de coronacrisis ietwat te verzachten. De tweede editie van ‘The Match’ krijgt, als het goed is, met twee grote namen uit het American football een extra dimensie.