Volledig scherm
Tommy Fleetwood. © Getty Images

Fleetwood is de beste golfer van de Europese Tour

Tommy Fleetwood mag zich de beste golfer van de Europese Tour van dit jaar noemen. De 26-jarige Engelsman deed weliswaar niet mee om de eindzege in het slottoernooi in Dubai, maar de gedeelde 21ste plaats was voldoende om bovenaan te eindigen in de zogeheten Race to Dubai.

Twee golfers konden hem nog van de eindzege afhouden, met landgenoot Justin Rose als gevaarlijkste klant. De olympisch kampioen deed lang mee om de winst in Dubai en had tot diep in de vierde en laatste ronde op de Jumeirah Golf Estates kansen om Fleetwood nog te passeren, maar zijn gedeelde vierde plaats was uiteindelijk niet goed genoeg.

De Spanjaard Sergio Garcia had eveneens nog een kleine kans, maar ook hij kwam tekort. Zijn landgenoot Jon Rahm won het laatste toernooi met een totaalscore van 269 slagen, 19 onder par.

Fleetwood legde de basis voor zijn topjaar met overwinningen in het Open Franse en het kampioenschap van Abu Dhabi. Zijn tweede plaats in het kampioenschap van Mexico en zijn vierde plek in de US Open leverden hem eveneens veel geld en daarmee punten op. Rose, de man in vorm na recente zeges in het Turkish Airlines Open en de HSBC Champions in China, eindigde als tweede.

Joost Luiten speelde een bijrol in Dubai. Hij eindigde na een slotronde van 70 slagen, met op de laatste drie holes een birdie, op de 44e plaats met een totaal van 284 slagen (-4). De 36e plaats in de Race to Dubai was het gevolg. ,,Ik kan onmogelijk met een tevreden gevoel terugkijken op dit seizoen. Ik had gehoopt de goede lijn van 2016 door te trekken, maar dat is niet gelukt. Het eerste deel van het jaar was mijn spel van tee tot green niet goed genoeg, toen dat eenmaal beter ging was het op de greens slecht'', luidde zijn conclusie op zijn website.